Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit heeft een dikke onvoldoende gekregen van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

airportMaar die 4,6 geeft een vertekend beeld en ICAO maakt zich bovendien absoluut geen zorgen over de veiligheid van de Curaçaose luchtvaart.
Dat was de boodschap van minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en directeur Hans de Jong van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit (Curaçao Civil Aviation Authority, CCAA) gistermiddag tijdens een persconferentie. In een toelichting nuanceerden zij de beoordeling van ICAO. Het is een voorlopig resultaat. Curaçao heeft 90 dagen om de score te verbeteren, met name door de luchtvaartwetgeving voor elkaar te krijgen, voldoende deskundig personeel in dienst te nemen en de nieuwe handboeken te implementeren. Na die drie maanden volgt een definitief rapport van ICAO. De burgerluchtvaartautoriteit heeft vervolgens 45 dagen om daarop te reageren.
De 46 procent score op zo’n 1.000 vragen, moet in werkelijkheid 58 procent zijn, dus een 6-, benadrukt de VVRP-minister. De zes auditors van de internationale organisatie die van 2 tot en met 12 september op het eiland waren om hun oordeel te vormen over de Curaçaose luchtvaart hebben onterecht de lage score van 2008 voor ‘Accidents and Incidents’ (22 procent) meegenomen en dat heeft zijn weerslag op het gemiddelde resultaat. De Jong heeft de zaak aangekaart. Destijds gebruikte ICAO een ander systeem dat je niet kunt vergelijken met het huidige. De audit betrof de Nederlandse Antillen en nu Curaçao. Maar ook met een dikke onvoldoende is er geen sprake van dat de veiligheid niet in orde is. ‘No safety concern’, luidt het oordeel van de ICAO-auditors.
De CCAA-directeur zegt het voorlopig resultaat van de audit wel degelijk serieus te nemen. ,,Het is een onvoldoende, dus het kan beter. We hebben hier en daar dingen laten liggen. Maar de audit van ICAO kwam onverwacht en eigenlijk te vroeg.” De Jong zegt in november 2017 te zijn begonnen met de opdracht om Curaçao terug te brengen naar de categorie-1 status van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA).

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).