Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De op Curaçao gevestigde EZ Air is een rechtsprocedure begonnen tegen de minister van Verkeer belast met de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (Curaçao Civil Aviation Authority, CCAA) omdat deze niet optreedt tegen in de ogen van EZ Air ‘oneigenlijke concurrentie’ van de Sint Maartense vliegonderneming Winair, die ook passagiers tussen de ABC-eilanden vervoert.

ezairWinair, in tegenstelling tot het particuliere EZ Air een overheidsvennootschap van het Land Sint Maarten met ook aandelenparticipatie van de Nederlandse Staat, vliegt die routes bovendien niet met eigen toestellen maar door middel van wetlease met buitenlandse vliegtuigen; namelijk grotere ATR’s van Air Antilles geregistreerd op het Franse eiland Guadeloupe. Wetlease wil zeggen dat zowel toestel als bemanning worden ingehuurd.
Het is EZ Air overigens opgevallen dat niet alleen Winair maar ook Aruba Airlines regelmatig vluchten vanuit Curaçao naar Aruba en Bonaire uitvoeren. EZ Air vindt het de taak van de Burgerluchtvaartautoriteit om daar ‘paal en perk aan te stellen’. ,,Het is verboden en het is hinderlijk voor EZ Air”, aldus advocaat Arndt van Hoof namens EZ Air. Hij onderbouwt een en ander met screenshots van het online boekingssysteem en de historie van specifieke vluchten.
Het vliegbedrijf dat is gevestigd en kantoor houdt op Curaçao verzet zich daarom tegen de beschikking van PAR-minister Zita Jesus-Leito (lees: de luchtvaartautoriteit) en is van oordeel dat de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit wel degelijk handhavend kan optreden en vluchten van buitenlandse maatschappijen, voornamelijk van Winair, tussen de ABC-eilanden kan tegenhouden.
,,Alvorens Hato aan te doen moeten vluchtplannen worden ingediend bij het bestuursorgaan (CCAA, red.). Het bestuursorgaan kan vluchten weigeren en kan derhalve vluchten van buitenlandse maatschappijen waarbij Hato niet slechts een tussenstop is, voorkomen.” Aldus een van de eisen. Het gerecht wordt een dwangsom gevraagd van 50.000 gulden per vlucht die de luchtvaartautoriteit in Willemstad, eventueel in strijd met een vonnis, toestaat.
Hans de Jong is directeur-generaal van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit. Over hem zegt advocaat Van Hoof: ,,De Jong was in elk geval nog tot voor kort commissaris bij Winair. Die functie zou hij hebben neergelegd. Volgens recente berichtgeving op Sint Maarten is hij met verlof”. Hij citeert The Daily Herald van deze week: ,,Supervisory board of directors member Hans de Jong is currently on leave and was not able to attend”.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).