Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Girobank, dat vanwege de in december 2013 door het gerecht uitgesproken noodregeling wordt beheerd door toezichthouder de Centrale Bank (CBCS), heeft de ultimate beneficial owners (UBO’s) van The International Investment Group in de Verenigde Staten (IIG) voor de New Yorkse rechter gesleept.

iigUit alles blijkt dat dit al veel langer speelt. De CBCS is door het Antilliaans Dagblad benaderd met vragen, maar de Centrale Bank heeft aangegeven geen mededelingen over de zaak te kunnen doen.
De voor Girobank bij deze zaak betrokken lokale advocaat heeft bevestigd dat Girobank procedures in New York aanhangig heeft gemaakt tegen diverse partijen om haar vorderingen op hen te kunnen incasseren.
Afgelopen week verscheen in de MaltaToday een artikel waaruit blijkt dat de Amerikaanse IIG-eigenaren een claim van 93 miljoen dollar (ruim 165 miljoen gulden) boven het hoofd hangt.
Malta omdat IIG Bank (Malta) tot voor kort betrokken was bij voormelde miljoenenrechtszaak in verband met ongerechtvaardigde verrijking door middel van door Girobank verstrekte leningen, die nooit meer werden terugbetaald. Maar, zo stelt verslaggever Matthew Vella, intussen is niet IIG Malta gedaagde maar zijn dat de UBO’s: David Hu en Martin Silver, beiden uit New Jersey. ,,Zij moeten antwoord geven op de vragen en beschuldigingen van Girobank.”
Zowel Hu als Silver zijn bekenden van Girobank. Vooral in de tijd dat IIG Trade Opportunities Fund nv (TOF) en met behulp van toenmalig Giro-directeur Eric Garcia een (indirect) meerderheidsbelang van circa 58 procent in de Curaçaose bank verwierven. Dat gebeurde door uitkoop van Totalbank. Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) is eveneens aandeelhouder in Giro.
Volgens het Maltese artikel zou Giro stellen dat Hu en Silver de controle in de bank hebben verkregen om er leningen uit te trekken zonder het geld terug te storten. Als gevolg van deze ‘grootschalige fraude’ is de financiële positie van Girobank ernstig verslechterd, werd het onder de werking van de noodregeling geplaatst en daarmee onder beheer van de CBCS.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.