Van onze redactie
Caracas - China’s grootste energiebedrijf, de China National Petroleum Corporation (CNPC), neemt afstand van rechtstreekse aankopen van Venezolaanse ruwe olie, terwijl aan de andere kant de Verenigde Staten (VS) de sancties tegen Caracas aanscherpen.

chinaolieCNPC heeft plannen geannuleerd om deze maand ongeveer vijf miljoen vaten Venezolaanse olie op schepen te laden, meldde Qatar News Agency. Dit komt na het laatste decreet van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin sancties in het vooruitzicht zijn gesteld voor niet-Amerikaanse bedrijven die zakendoen met Venezuela.
Naar verluidt is het de eerste keer in 10 jaar dat Peking weigerde Venezolaanse olie te kopen. Volgens een bron van persbureau Reuters volgt de stap na een ontmoeting tussen CNPC-leidinggevenden en Amerikaanse diplomaten. Chinese en internationale media zeiden dat een onderbreking in augustus niet zou betekenen dat de communicatie tussen China en Venezuela over olie volledig zou worden verbroken.
Washington bevroor begin augustus de activa van de Venezolaanse overheid in de VS. Naar verwachting zullen verdere richtlijnen worden uitgegeven door de Amerikaanse Centrale Bank, maar de Trump-regering probeert al sinds zijn herverkiezing in 2018 de socialistische president Nicolás Maduro te verwijderen.
Het uitvoeringsbesluit van Trump op 5 augustus verbood niet-Amerikaanse bedrijven niet expliciet om zaken te doen met het door de staat gerunde Venezolaanse bedrijf PdVSA, maar dreigde wel Amerikaanse activa te bevriezen van personen of bedrijven die vastbesloten waren de Venezolaanse regering ‘materieel bij te staan’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.