Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het feit dat de raffinaderij niet voldoet aan haar kortetermijnverplichtingen is een serieuze indicatie dat een faillissement onafwendbaar is. Dat was de conclusie van de interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, gisteren in de Staten.

islaDe Lannoy benadrukte dat dit zijn conclusie was en dat hij geen duidelijk beeld heeft van de financiële situatie van de raffinaderij. ,,Wat ik wel weet, is dat er een blokkade is op betalingen die naar Curaçao moeten”, aldus de RdK-directeur. Hij schetste gisteren een zorgwekkend beeld van de situatie van de raffinaderij, die op dit moment 69 miljoen gulden schuldig is aan RdK. ,,We hebben hongertijden meegemaakt, maar Isla komt sinds 2019 haar verplichtingen niet na. Als het zo door gaat, komen RdK en CRU ook in de problemen.”
De RdK-directeur vraagt zich af wat er deze maand gaat gebeuren. ,,Normaal gesproken worden betalingen van de payroll veel eerder dan het einde van de maand doorgevoerd en worden de betalingsopdrachten al vanaf de twintigste gestuurd. Het is morgen (vandaag, red.) de twintigste. Wat kunnen we verwachten? Zeker weten we het niet, maar we kunnen dat zelf gaan invullen.”
Als de raffinaderij erin slaagt om eind september alsnog haar betalingen aan RdK te voldoen - en dan alleen de take or pay fee voor CRU - zal Isla 99 miljoen gulden uit haar portemonnee moeten trekken. ,,Het gaat hierbij om een take or payfee van 23 miljoen per maand. Dat komt neer op 223 miljoen gulden, dat weer in de gemeenschap wordt gestoken. We hebben geen duidelijk beeld van wat de Isla heeft en wat niet, maar zoals het er nu naar uitziet, zal de huidige exploitant liquide middelen bij de bank of geld op straat moeten hebben, of inventaris die gecommercialiseerd moet worden om het einde van het jaar te halen en aan haar betalingsverplichtingen te voldoen”, aldus De Lannoy.
Ondertussen heeft RdK de Raad van Ministers geïnformeerd over de huidige stand van zaken. ,,Hierbij hebben we aangegeven dat we niet stil met gekruiste armen kunnen gaan zitten om te kijken of salarissen worden uitbetaald of niet. We moeten iets doen. We willen Isla helpen zodat zij aan haar verplichtingen kan voldoen”, zo sprak de RdK-directeur. Daarom gaat RdK een verzoek indienen bij de Office of foreign assets control (Ofac) voor een licentie die de weg vrij zou maken om betalingen weer binnen te kunnen laten komen. ,,En dan moeten we ervan uitgaan dat de raffinaderij aan haar verplichtingen voldoet. Die belofte is immers gedaan”, aldus De Lannoy.
Isla-woordvoerder Earl Balborda liet tegenover deze krant weten zich te beraden op een reactie.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.