Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De bedrijven die vorige maand een ‘non-binding proposal’ hebben ingediend voor de overname van de raffinaderij, zullen een ‘non-exclusive Letter of Intent (LoI) ontvangen.

F04 Consultant RdK 2,,Een belangrijke stap in de zoektocht naar een strategische partner”, stelt Refineria di Kòrsou (RdK) in een persbericht.
De ondertekening van de niet-exclusieve intentieverklaring geeft overheids-nv RdK en de geselecteerde partijen ‘ruimte en mogelijkheden’ voor het vervolgen van de onderhandelingsgesprekken en voor het indienen van bindende voorstellen (binding proposals). De onderhandelingen zullen de komende drie maanden plaatsvinden. De bedoeling is dat uiterlijk in november een overeenkomst wordt getekend met de nieuwe partner die de raffinaderij gaat managen en exploiteren.
Het traject verloopt tot nu toe conform de in februari uitgestippelde planning. De Project Management Organization (PMO) doet haar uiterste best om ervoor te zorgen dat de raffinaderij openblijft. ,,Zoals de Curaçaose regering RdK heeft opgedragen”, aldus het persbericht.
Het contract van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA dat de raffinaderij exploiteert onder de naam Refineria Isla, loopt eind dit jaar af. Het PMO-team zoekt voor de Curaçaose overheid naar een nieuwe partner die niet alleen de raffinaderij wil exploiteren maar ook wil investeren in de modernisering van de installaties. Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur RdK, zei vorige week dat van de partijen die in augustus een non-binding proposal hebben ingediend er een of twee worden geselecteerd voor verdere onderhandelingen.
Dat er een vorm van een intentieverklaring wordt ondertekend bij een dergelijke grote investering is gebruikelijk. In een LoI kunnen bijvoorbeeld afspraken worden vastgelegd over een due diligence, de prijs en het tijdspad van de overname.
Uit het persbericht blijkt dat RdK goede hoop heeft dat er voor het einde van het jaar een contract is getekend met een nieuwe partner. Ondertussen wordt reikhalzend uitgekeken naar een tanker met olie. Op verzoek van Isla is een van de zes stoomketels van Curaçao Refinery Utilities (CRU) weer aan het werk en levert 84 procent van de beschikbare capaciteit. Dat is volgens De Lannoy voldoende op dit moment. CRU is eigendom van RdK. De stoom is nodig voor het opwarmen van de units in afwachting van olie en het opstarten van het raffinageproces. Maar ondanks eerdere toezeggingen vanuit Venezuela aan het personeel is er nog altijd geen olie gekomen. Apri-voorzitter Gherrel Remilia zegt dat de vakbond nog geen beslissing heeft genomen nu PdVSA de beloftes niet lijkt na te komen. ,,Wij zijn in afwachting.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.