Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Fundashon Skol Humanista na Papiamentu (FSHP) is het schooljaar gestart met een bijeenkomst van al het personeel.

skolhumanistaNadat Su Girigori namens het bestuur het openingswoord had gedaan konden de aanwezigen luisteren naar een lezing van de Arubaanse onderwijskundige Lydia Emerencia. Het accent lag dit jaar op het vraagstuk wat er gedaan kan worden om het maximale resultaat uit een leerling te halen met behoud van een hoge kwaliteit onderwijs.
Om dit te bereiken heeft het bestuur alle scholen die vallen onder de Skol Humanista opgedragen om tien concrete punten te noemen. Hier is tijdens een workshop door het personeel dieper op ingegaan. Girigori stond in haar openingsspeech stil bij de moeilijke tijd die het land doormaakt. Hierdoor moeten instanties nog meer aantonen dat zij bestaansrecht hebben en een toegevoegde waarde voor het eiland. ,,Voor de FSHP houdt dit in dat elk van ons zichzelf moet evalueren en moet weten welke participerende rol hij of zij heeft met betrekking tot de meerwaarde van de FSHP in de samenleving”, aldus Girigori, die het personeel vroeg de volgende vragen te beantwoorden: ,,Waar staat FSHP voor en waarom heb ik als professional gekozen om bij deze organisatie betrokken te zijn?” Er is ook stilgestaan bij wat Frank Martinus Arion 32 jaar geleden voor ogen had toen hij de eerste FSHP-school oprichtte. Inmiddels is er naast een school voor funderend onderwijs, op alle niveaus van voortgezet onderwijs een school opgericht, van het arbeidsgericht onderwijs (ago) tot havo en vwo.
Girigorie: ,,FSHP onderscheidt zich van de andere scholden door de kinderen een solide basis te geven met betrekking tot de ontwikkeling van hun eigen identiteit en de collectieve Curaçaose identiteit. Dit gebeurt voornamelijk door les te geven in de moedertaal, het Papiaments. Maar FSHP geeft ook les vanuit het perspectief van de eigen geschiedenis en cultuur. Via de eigen taal worden de leerlingen aangespoord kritisch, maar bijvoorbeeld ook creatief te denken. Vanuit deze eigenwaarde en zelfkennis kunnen zij zich ook beter internationaal oriënteren.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).