Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het vertrek van Hensley Koeiman als politiek leider van de MAN is door het bestuur geaccepteerd. Het partijbestuur is het proces voor de verkiezing van een nieuwe partijleider gestart. Koeiman zal zich verder concentreren op zijn ministerschap.

F10 Koeiman roept op tot eenheidKoeiman stelde zijn positie al op 23 april in een brief aan het bestuur ter beschikking. Dit was op eigen initiatief, benadrukt de partijleiding. Hij is niet onder druk gezet. Door de urgente politie kwesties die voorrang hadden - zoals het Groeiakkoord, de Isla-raffinaderij en de aanwijzing van de Rijksministerraad - is de brief van Koeiman enkele maanden blijven liggen.
,,Het is zeker belangrijk, maar het kan even wachten”, zei voorzitter Yves Schoop enkele weken geleden nog tegen deze krant. Afgelopen donderdag is het verzoek van Koeiman in het bestuur besproken. ,,Na uitgebreid overleg heeft het bestuur besloten de beslissing van Hensley Koeiman om het partijleiderschap neer te leggen te accepteren”, aldus Schoop gisteren in een verklaring.
Koeiman zal niet zonder de nodige publieke waardering voor zijn werk vertrekken, zegt de voorzitter. Onder zijn leiding is de MAN gegroeid tot vijf zetels in de Staten en de tweede grootste partij in de coalitie. Schoop zal voorlopig de woordvoerder zijn namens de partij over actuele onderwerpen.
De voorzitter benadrukt alvast dat Koeiman niet de politiek noch de partij verlaat. Hij wil het regeerprogramma en de sociale doelstellingen van de partij verder uitwerken als lid van het kabinet-Rhuggenaath. Het partijbestuur is hem daarvoor dankbaar.
Het proces om tot een nieuwe partijleider te komen, is lang. Eerst zoekt een commissie uit de partijraad drie geschikte kandidaten. Daarna zullen de leden tijdens een partijcongres kiezen wie volgens hen de beste is.
In de verklaring van voorzitter Schoop wordt alvast teruggeblikt op de carrière van Koeiman bij de MAN. Hij begon als lid van de Eilandsraad van Curaçao, daarna werd hij Statenlid, minister en premier. In moeilijke tijden, zoals tijdens de staatkundige veranderingen, verwierf hij respect van vriend en vijand, aldus Schoop. Hij bleef altijd rustig en bescheiden en werd nooit persoonlijk. Hoewel hij een stemmentrekker was, beïnvloedde dat hem niet als mens.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).