‘Inbreng vakbonden bijgevoegd’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De inbreng van de vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal is meegenomen in de groeistrategie voor Curaçao, net zoals andere voorstellen van groepen uit de gemeenschap. Dat schreef premier Eugene Rhuggenaath donderdag in een brief aan Errol Cova.

rhuggenaath1Rhuggenaath reageert namens de Raad van Ministers kort en bondig met een A4’tje op een brief van 5 augustus van de vakbonden. ,,Een ding is zeker: de sociaaleconomische situatie van Curaçao heeft de volle aandacht van ons als regering”, verzekert Rhuggenaath. Zijn kabinet houdt, zij het met een slag om de arm, de deur open voor overleg en inbreng van de vakbonden. De premier bevestigt met de brief aan Cova ‘dat het plan ReForSá is bijgevoegd in de groeistrategie voor Curaçao’. ,,De regering is bereid om verder onderzoek te doen naar de manier waarop de bijdrage van Solidaridat Sindikal kan worden ingelijfd, op het moment dat dit mogelijk is.” Ondertussen is het kabinet ‘op elk moment beschikbaar voor overleg en samenwerking’ en ontvangt graag ‘de nodige inbreng’ van de verenigde vakbonden.
De deur staat niet alleen wijd open voor de vakbonden, maar voor alle partijen. ,,De Curaçaose regering staat open voor suggesties en is bereid om de weg in dialoog met de sociale partners te vervolgen’. ,,Tegelijkertijd respecteert de regering de bijdrage en deelname van alle officiële bestaande structuren, zoals de SER (Sociaal-Economische Raad, red.) en het Platform Nationale Dialoog.”
Solidaridat Sindikal protesteert al van meet af aan tegen het beleid van het kabinet-Rhuggenaath zoals dat is vastgelegd in de groeistrategie. De verenigde vakbonden steekt het dat zij niet zijn betrokken bij het tot stand komen van het document en noemden het eerder dit jaar een ‘directe aanval op de arbeidersklasse’. Zij vrezen dat door onder andere de flexibilisering van de arbeidsmarkt en aanpassingen van de ontslagwet er meer ontslagen zullen vallen, werknemers uitgebuit worden en de salarissen omlaaggaan.” De regering lijkt in de brief de angel uit het protest te willen halen door vooral te benadrukken dat zij de participatie van Solidaridat Sindikal toejuicht.
De afgelopen periode heeft Solidaridat Sindikal informatiesessies georganiseerd over de Isla-raffinaderij, de groeistrategie, het groeiakkoord met Nederland en de aanwijzing van de Rijksministerraad. De vakbonden zouden deze week beslissen over mogelijke protestacties. Het is deze krant gisteren niet gelukt om een reactie te krijgen van woordvoerder Frensley Sillé. Bij Solidaridat Sindikal hebben zich tien vakbonden aangesloten: PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao), Apri (stafpersoneel Isla), BTG (Bònt di Trahadornan di Gobièrnu), SEU (Sindikato di Empleadonan den Utilidat), STO (bond van buschauffeurs), STSK (Sindikato di Trahadó di Skolnan di Kòrsou), STrAF (Sindikato di Trahadornan di Duana i Fiskalia), Sitkom (Sindikato di Trahadornan den Telekomunikashon), Hiwa (Hotel Independent Workers Association) en SAP (Sindikato di Amternanan di Polis).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).