Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De olietanker Icaro lag gisteren voor anker bij raffinaderij El Palito in Puerto Cabello. Sinds het schip van staatsoliebedrijf PdVSA in maart uit Bullenbaai vertrok, zwerft het heen en weer langs de Venezolaanse noordkust.

icaroDat blijkt uit informatie op www.vesselfinder.com. De Icaro vaart onder de Panamese vlag en kwam op 5 augustus aan bij El Palito. De raffinaderij is van PdVSA en ligt in Puerto Cabello, in de buurt van Valencia en het meer van Maracaibo. Deze week wees politieke partij PAR erop dat ‘dankzij de inzet van Refineria di Kòrsou (RdK)’ de Icaro in maart de olie die aan boord was kon lossen en ‘kon uitvaren om nieuwe olie te halen’ voor het opstarten van Refineria Isla op Curaçao. ,,Maar we hebben niets meer van de Icaro gehoord en de voor juli beloofde olie is nooit aangekomen”, stelt de PAR-fractie die een spoedvergadering heeft aangevraagd in verband met de situatie bij de Isla-raffinaderij.
De olietanker van PdVSA wordt de komende weken ook niet verwacht in de havens van Curaçao. Tot en met 22 augustus staat de Icaro niet bij de schepen die zullen binnenvaren op de website van Curaçao Ports Authority (CPA).
De olie is dringend nodig voor het opstarten van de raffinaderij op het eiland. Op verzoek van Isla draait een van de zes stoomketels van Curaçao Refinery Utilities (CRU) inmiddels voor 84 procent, zo liet Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy eerder deze week weten. De stoom is nodig voor het opwarmen van de units in afwachting van de olie en het weer op gang brengen van het raffinageproces.
Tussen 17 maart en 1 juni dit jaar beweegt de Icaro zich voornamelijk tussen de havenstad Pamatacual in Puerto la Cruz en Amuay in de staat Falcón op het schiereiland Paraguaná. De raffinaderij in Amuay is onderdeel van Paraguaná Refinery van PdVSA, een van de grootste complexen voor de raffinage van olie op het westelijk halfrond. De raffinaderij El Palito is kleiner en zou in juni 2018 nog 140.000 barrels per dag bewerken (www.energy-analytics-institute.org).
De Icaro lag in december aangemeerd in Bullenbaai met aan boord twee ladingen: 199.882 barrels ruwe Santa Barbara-olie en 3.420 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie, en nog eens 202.351 barrels ruwe olie Tia Juana Pesado, 832 ton zware brandstof en 4.446 ton diesel. Refineria Isla eiste in een rechtszaak dat het beslag ten laste van PdVSA op de 832 ton brandstof en de 4.446 ton diesel werd opgeheven zodat de 202.351 barrels ruwe Tia Juana Pesado-olie in het Schottegat konden worden afgeleverd.
Of, wanneer en waarvandaan er olie naar Curaçao komt, is op dit moment volslagen onduidelijk. De Venezolaanse minister Quevedo stelde de Isla-vakbonden eerder gerust met de verwachting dat er in juli een tanker zou binnenvaren. Dat is niet gebeurd. Deze week zegt Apri-voorzitter Gherrel Remilia tegen het Antilliaans Dagblad dat beloofd is dat de olie de eerste week van augustus naar Curaçao wordt verzonden. ,,Dus we wachten nog een paar dagen en dan beslissen we wat we doen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.