Girigorie: Procedure zoals gebruikelijk; Witteveen: Intimidatie en isolatie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - 27 Venezolanen zijn afgelopen vrijdag per vliegtuig teruggestuurd naar Venezuela. Via de gebruikelijke procedures, precies zoals dat ook gebeurt met ongedocumenteerden van andere nationaliteiten, zegt minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie. ,,Dat de uitzettingen naar Venezuela een uitzondering zijn, heeft maar een reden en dat is dat er geen vluchten beschikbaar waren.”

sdkk3Volgens Ieteke Witteveen van Human Rights Curaçao werden de Venezolanen die vrijdag vanuit de barakken in gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) op een toestel van luchtvaartmaatschappij Albatros Airlines zijn gezet, geïntimideerd door medewerkers van de Immigratie en het Venezolaanse consulaat. Zij zouden onder druk een document hebben getekend waarmee toestemming werd gegeven tot uitzetting. ,,De mensen zitten volledig geïsoleerd in de barakken. Wij krijgen geen toegang tot de gevangenis en kunnen geen juridische hulp verlenen. Ons wordt het werk volledig onmogelijk gemaakt”, zegt Witteveen.
Minister Girigorie zegt dat het beeld dat Witteveen schetst ‘niet overeen komt met de werkelijkheid’. ,,Deze mensen komen naar Curaçao om te werken en geld naar huis te sturen. Maar als je vastzit verdien je niets en daarom vragen zij zelf om zo snel mogelijk terug te kunnen naar Venezuela. Dan zoeken ze vandaaruit naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld in Colombia. Iedereen weet dat het zo gaat.”
Het is ook niet zo dat de 27 Venezolanen iets hebben ondertekend waarmee zij instemden met hun uitzetting. Girigorie: ,,Het opsluiten en terugsturen van ongedocumenteerden is onlangs opnieuw door ons gerecht akkoord bevonden. Mensen kunnen in beroep gaan tegen hun uitzettingsbeschikking en de beslissing daarover bij uitzondering hier afwachten.”
Alleen diegenen die een beroep hebben gedaan op artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) worden niet van het eiland verwijderd. ,,Die personen zitten op dit moment vast. Wie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan in afwachting van een beslissing ook worden vrijgelaten”, zegt Girigorie. ,,Maar ongedocumenteerden die niet zo’n verzoek tot bescherming hebben aangevraagd worden, zoals overal ter wereld, uitgezet.”
Volgens Girigorie waren de 27 Venezolanen vrij om een advocaat te benaderen. ,,Ze hebben de beschikking over een telefoon of kunnen die van de sociaal werker gebruiken.” Dat spreekt Witteveen tegen. ,,Wij hebben expliciet om toegang gevraagd om hulp te kunnen bieden, maar we krijgen geen antwoord.” Minister Girigorie stelt dat Human Rights Curaçao de afspraken van april dit jaar niet is nagekomen om een samenwerkingsovereenkomst af te kunnen sluiten. ,,Wij wachten nog op een kopie van de statuten en een mail waarin wordt aangegeven dat de organisatie juridische bijstand wil leveren.”
De minister bevestigt dat ‘een gedeelte van de 27 tickets’ - volgens Witteveen 23 - door Justitie is vergoed, zoals het ministerie dat ‘al meer dan twee jaar doet’. ,,De rest is door de mensen zelf betaald en dat is op zich al een bewijs dat zij onmogelijk onder druk kunnen zijn gezet. Het is goedkoper om een ticket te betalen dan iemand hier wekenlang vast te houden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).