Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is nu al warm, maar traditioneel is september de maand dat de gevoelstemperatuur het hoogst is. In een filmpje op YouTube legt de Meteorologische Dienst van Curaçao uit hoe dat komt en wat de gevaren zijn van extreme hitte.

meteoIn een aantrekkelijke animatie van bijna vijf minuten wordt in het Papiaments uitgelegd waarom het juist in september zo warm is. Dat heeft te maken met de gevoelstemperatuur. Die maand staat de zon recht boven het eiland en schijnt feller dan andere maanden in het jaar. Niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid is hoog. Maar als dan ook nog het verkoelende briesje van de noordoostpassaat wegvalt, bijvoorbeeld door een tropische stroring in het Caribisch gebied, is het buiten helemaal niet uit te houden. In dat geval kan zich een hittegolf voordoen.
In de weersverwachting liet de Meteo gisteren weten dat er een actieve tropische depressie over de Atlantische Oceaan trekt en dat er veertig procent kans is dat die begin volgende week aansterkt tot een orkaan. De meteorologen houden de ontwikkeling van deze ‘tropical wave’ nauwlettend in de gaten.
Tot gisteren was op de website geen speciaal bericht verschenen in verband met een mogelijke hittegolf. In het YouTube-filmpje geeft de Meteo aan dat de bevolking wordt gewaarschuwd met drie codes. Code geel betekent dat voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden in verband met de warmte, bij code oranje is er een indicatie van een mogelijke hittegolf en bij code rood geld een officiële waarschuwing voor extreme hitte. ,,Dat kan enkele uren duren.” Een hittegolf kan enkele dagen aanhouden en gevaarlijk zijn voor kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, ouderen en mensen met een slechte gezondheid. Bovendien is er gevaar dat er branden ontstaan in de mondi.
Ook de Curaçaose overheid heeft op de website een bericht gepubliceerd waarin wordt uitgelegd welke voorzorgsmaatregelen mensen kunnen nemen op het moment dat het bijzonder warm is. Wie niet oplet kan een zonnesteek krijgen met koorts en krampen of zelfs een hartaanval. Voorkom dat je te lang buiten in de hitte bent, drink veel en bescherm jezelf tegen de zon met lichtgekleurde kleding, een hoofddeksel en zonnebril, luidt het advies.
De Pan American Health Organization (Paho) waarschuwde half juli al voor hittegolven in Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied en de daarmee gepaard gaande kans op droogte, bosbranden en gezondheidsrisico’s. ,,De situatie kan ernstiger worden tussen juli en augustus.” Paho dringt erop aan dat de landen in de regio zich daarop voorbereiden, ‘vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de bevolking, inclusief het risico van overlijden’. Landen in de regio kunnen gebruikmaken van een gids met aanbevelingen voor de gezondheidssector en de Meteorologische Diensten. Paho beveelt aan dat wordt geïnvesteerd in het registreren van het aantal gevallen van ziekte en overlijden die zijn gerelateerd aan extreme hitte, maar ook in bijvoorbeeld de bijscholing van gezondheidsmedewerkers en de inrichting van ziekenhuizen. De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie ziet het als de taak van de overheid en de media om problemen te voorkomen door informatie te geven over preventiemaatregelen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.