Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Duiken is een populaire activiteit waarmee Curaçao veel toeristen trekt. Het moet wel op een duurzame manier gebeuren. Daarop is het jaarlijkse Curaçao International Dive Festival gericht, dat eind september wordt georganiseerd.

duikfestivalEducatie en natuurbehoud zijn centrale begrippen om de onderwaternatuur te kunnen delen met elkaar, aldus de organisatie. Coral Restoration Foundation Curaçao (CRF) houdt zich al sinds 2015 bezig met het behoud van de onderwaternatuur door onder andere 6.000 nieuwe koralen te planten aan de zuidkust. Daarvoor zijn op verschillende plaatsen kweekgebieden opgezet. CRF hoopt zo het aantal uit te zetten jonge koralen te verdrievoudigen.
CRF wil vooral in de ondiepe kustwateren rond Curaçao koralen planten om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten. Dat is gunstig voor de visserij en duikindustrie. ,,We herstellen het koraal in ondiep water en dragen tegelijk bij aan de educatie van onze jeugd over het belang van bescherming van het ecosysteem”, zegt Pol Bosch van CRF Curaçao.
Plastic in de oceanen is een van de grootste bedreigingen voor het onderwaterleven. Op Curaçao is het volgens CRF nog niet te laat om de teloorgang van koralen tegen te houden. Hiervoor is in samenwerking met de hotel- en toerismeorganisatie Chata een adoptieplan in het leven geroepen door de duikindustrie. Groepen kunnen een ‘huisrif’ adopteren waar ze maandelijks het afval opruimen, inclusief de stranden. Er zijn er al veertien geadopteerd.
Ook Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) werkt aan behoud van de onderwaternatuur. Het aantal schildpadden neemt drastisch af en daarom worden nesten op Curaçao en Klein Curaçao gekoesterd. Samen met natuurorganisaties wordt het publiek bewust gemaakt van het belang van het voortbestaan van zeeschildpadden.
Dit alles speelt mee bij de organisatie van het Curaçao International Dive Festival van 29 september tot 5 oktober. De opbrengst is bestemd voor de genoemde organisaties. De registratie voor het festival is voor vroege aanmelders extra voordelig en de eerste tweehonderd deelnemers krijgen een ‘duurzaam cadeaupakket’, meldt de organisatie.
scubadivingcuracao.vacations/curacao-dive-festival


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.