Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Andere markten compenseren de wat tegenvallende toename van toeristen die vanuit de Verenigde Staten (VS) naar Curaçao komen. Toeristenbureau CTB ziet in het eerste half jaar van 2019 over de hele linie een groei van het verblijfstoerisme.

F04 CTB,,De VS is waarschijnlijk de enige markt waar we onze target niet halen”, zei Christine Campagnard, business intelligence manager bij CTB, gistermiddag tijdens een persconferentie. ,,We verwachten dit jaar 78.000 verblijfstoeristen uit de VS in plaats van 83.000. Maar dat is nog altijd meer dan de 73.000 in 2018.” Het minder presteren van de Verenigde Staten wordt weer goedgemaakt door andere markten. Campagnard: ,,Nederland bijvoorbeeld, waar we een conservatief marketingbeleid hebben gevoerd, deed het veel beter dan gedacht. Ik verwacht dan ook dat we ons doel om 475.550 verblijfstoeristen naar het eiland te trekken in 2019, zeker zullen halen.”
Over de hele linie heeft het CTB in het eerste half jaar van 2019 meer aankomsten van verblijfstoeristen geregistreerd dan in dezelfde periode in 2018: dit jaar bijna 238.000 van januari tot en met juni, vorig jaar bijna 206.000. Dat is een toename van 16 procent. De zes belangrijkste landen waar de marketingactiviteiten van het toeristenbureau op gericht zijn, zitten dit jaar stuk voor stuk in de lift in vergelijking met 2018. De Nederlandse markt groeide met 11 procent, de VS met 13 procent en Canada met 10 procent. Uit Duitsland en Brazilië kwamen respectievelijk 26 en 21 procent meer verblijfstoeristen. Maar Colombia springt eruit met een groei van 58 procent. Dat heeft volgens adjunct-directeur Hugo Clarinda te maken met de intensieve promotiecampagnes die CTB de afgelopen vier, vijf jaar op de Colombiaanse markt afvuurde. ,,Avianca heeft meer vluchten, nu is er ook Wingo. Daarnaast komt On Vacation op piekmomenten met een charter.”
Het gaat beter en dat terwijl het aantal kamers niet is toegenomen, zegt CTB-directeur Paul Pennicook. ,,Het goede nieuws is dat er snel meer hotelkamers bijkomen.” Pennicook verwacht de laatste maanden van dit jaar 336 kamers in het gerenoveerde Marriott Hotel, 220 kamers van Dream Curaçao Resort dat de exploitatie van Hilton bij Piscadera heeft overgenomen en nog eens 80 kamers in het voormalige Howard Johnson Hotel aan het Brionplein. In het eerste kwartaal van 2020 opent Corendon de eerste 400 van de in totaal 800 kamers op de plek waar voorheen Holiday Beach Hotel stond. ,,Corendon zou in december opengaan, maar ze mikken nu voorzichtig op het eerste kwartaal van volgend jaar”, zegt Pennicook. ,,Met meer kamers zal de vraag zonder meer toenemen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.