Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tijdens de persconferentie van dinsdag heeft de premier ook stilgestaan bij het belang van de logistieke sector en de maritieme havens. Op beide gebieden zijn er uitzonderlijke groeimogelijkheden, zo meent minister-president Eugene Rhuggenaath.

F03 Potentieel in bestaande sectorenCuraçao is altijd een logistiek centrum geweest voor internationale handel, reizen en uitwisseling en dat blijft zo, zo sprak de premier. ,,We hebben op dit gebied een groot potentieel. We zien al hoe onze airport is uitgebreid en straalt als één van de mooiste luchthavens in de regio. Maar, we moeten verder kijken. We hebben gezien dat de vrije zone aan het transformeren is nadat ze een moeizame periode heeft meegemaakt, waarbij ze een transformatie moest doorstaan van een industrie uit het verleden, waar ook illegale namaakproducten deel van uitmaakte, naar een handelszone waar we voor compliance staan en waar we bedrijven willen aantrekken die legale producten, van grote merken, komen produceren of hier een warehouse van willen openen op ons eiland”, aldus Rhuggenaath.
Over de haven maakte de premier bekend dat Curaçao op basis van een ‘consult agreement’ samenwerkt met de Port of Rotterdam. Dankzij deze samenwerking kan het havenbedrijf van Rotterdam Curaçao adviseren en gebruik maken van hun netwerk om onder andere investeerders naar Curaçao te halen voor bijvoorbeeld Bullenbaai. ,,Naast de oil terminal zijn er voldoende overheidsterreinen waar andere projecten kunnen komen”, aldus Rhuggenaath. ,,We moeten ophouden met nee verkopen en beginnen ja te verkopen en samenwerken met internationale partners die bereid zijn te investeren in de business in Curaçao Ports Authority (CPA). Op die manier nemen ze ook risico en kunnen ze met kapitaal komen om de haven te ontwikkelen, ook voor wat betreft regionale activiteiten.”
Deze krant maakte onlangs al bekend dat Port of Rotterdam belangstelling heeft getoond voor 20 procent van de aandelen van CPA. Voor de regering van Curaçao geldt het belang van kennis en expertise van een ‘world port’ en de inbreng van vers kapitaal, zo liet Financiënminister Kenneth Gijsbertha toen weten. Een commissie is aan het werk gezet om te onderhandelen met de haven van Rotterdam, alsmede met het pensioenfonds APC, dat interesse heeft om naast de 6 procent aandelen die het fonds overneemt van ontwikkelingsbank Korpodeko uit de bouwen tot eveneens 20 procent.
Het Land Curaçao behoudt de meerderheid van de 37.368 geregistreerde aandelen. Wel wordt gekeken naar de mogelijkheid van de uitgifte van nieuwe aandelen. De verhouding waar nu over wordt gepraat, is 20 procent Port of Rotterdam en ook 20 procent pensioenfonds APC en dus nog altijd 60 procent Curaçao.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.