Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tussen 2019 en 2024 wordt op Curaçao een minimum van 2.000 hotelkamers gebouwd, worden op basis van een inventarisatie tussen 2019 en 2020 ongeveer 1.500 nieuwe banen gecreëerd in de hospitalitysector, en worden in de komende jaren ongeveer 1.700 nieuwe woningen gebouwd.

RhuggenaathDit en meer is onderdeel van de investeringsagenda die gisteren door premier Eugene Rhuggenaath werd gepresenteerd. De premier gaf aan dat uiteraard de kosten van het overheidsapparaat moeten worden verminderd, dat er meer efficiëntie moet komen en dat de overheidsfinanciën gezond moeten worden, waardoor duurzame evenwichtige begrotingen kunnen worden gerealiseerd. ,,Maar meer dan dat en voor een tegenbalans van de impact van de maatregelen op de gemeenschap en op bepaalde economische sectoren, moeten we gaan investeren en onze economie laten groeien”, aldus de minister-president. ,,Dat is de essentie van de groeistrategie, die gedeeltelijk is opgenomen in het groeiakkoord met Nederland.”
Inmiddels is er een investmentteam in het leven geroepen dat zich buigt over de verschillende investeringen die de overheid gaat faciliteren. De investeringsagenda richt zich op verschillende gebieden, in de eerste plaats op de toeristische sector, omdat deze sector groei heeft bewezen. ,,En hoewel de sector moest herstellen na het verlies van het aantal toeristen uit Venezuela, is dat gelukt door groei vanuit verschillende andere markten, waaronder de VS en Latijns-Amerika. Daarom is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in projecten die het toeristisch product vergroten”, aldus Rhuggenaath. Naast het toerisme, richt de investeringsagenda zich onder andere ook op de logistieke sector, woningbouw, agricultuur en IT.
Omdat de overheid versneld bouwvergunningen gaat uitgeven, maar ook de investeringen door de overheid worden gecoördineerd, is nu te zien dat tussen 2019 en 2024, verdeeld over verschillende projecten, een minimum van 2.000 hotelkamers wordt gebouwd, zo meldde de premier. ,,Volgens mij bereiken we daarmee voor Curaçao een record. Deze projecten zorgen uiteraard voor een spin-off van het toeristisch product, maar ook van de airlift. Jarenlang horen we dat de behoefte moet worden gestimuleerd, maar we moeten ook in staat zijn om - als er geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen zijn - tegemoet te komen in de behoefte voor het aantal kamers. Die twee dingen gaan hand in hand. Wat ik zelf eerder als minister van Economische Ontwikkeling heb ervaren, is dat mij tijdens een bezoek aan Toronto werd gezegd dat zodra Curaçao meer all inclusive-hotels heeft, zij meer vluchten zullen inzetten. Zo functioneert dat.”
Door de investeringen op het gebied van toerisme worden ook nieuwe banen gecreëerd. Op basis van een inventarisatie van de private sector en de overheid worden voor de periode 2019-2020 1.500 banen in de hospitalitysector verwacht, aldus de premier.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).