Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Manuel Quevedo, topman van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA en de Venezolaanse minister van Oliezaken was gisteren op Curaçao. Tijdens een speciaal onderhoud met het Isla-personeel beloofde hij de werknemers met name twee dingen: dat ze uitbetaald krijgen tot het einde van het jaar en dat de Isla spoedig heropgestart zal worden.

quevedoHet PWFC-gebouw was gisteren tot de nok gevuld met Isla-werknemers en vakbondslieden die dit personeel vertegenwoordigt. De PdVSA-topman sprak van een historische relatie tussen Curaçao en Venezuela waarbij de mens altijd centraal heeft gestaan. We zijn niet alleen buren, we zijn broeders, zei Quevedo, die het personeel van de raffinaderij het hart van PdVSA noemde. ,,Het belangrijkste is altijd het personeel geweest, en dat zal altijd zo blijven. Dat is onze voornaamste focus: de mens.”
Naast het salaris van de werknemers te garanderen, beloofde Quevedo ook een spoedige heropstart van de Isla-raffinaderij. Hoe PdVSA dit denkt te realiseren, werd gisteren niet duidelijk, maar Quevedo gaf aan dat het niet lang meer zal duren voor ruwe olie weer op Curaçao aankomt. Quevedo uitte namens Venezuela en PdVSA eveneens de bereidwilligheid van PdVSA om ook na 2019 de exploitatie van de Isla-raffinaderij op zich te nemen. ,,Dat garandeert het welzijn van de werknemers en hun gezin”, aldus de Venezolaanse minister van Oliezaken. ,,En dat is waar PdVSA voor staat. De olie van Venezuela is niet om zichzelf te verrijken, maar om andere landen en hun bevolking te helpen, met name Curaçao dat zo dichtbij Venezuela ligt.” Het raffinaderij-personeel is bepalend in de vraagstelling of PdVSA moet blijven of niet, zo vindt Quevedo. ,,Want zonder werknemers, is er geen raffinaderij.”
Na afloop laat Apri-voorzitter Gherrel Remilia tegenover deze krant weten een goede indruk te hebben gekregen van Quevedo. ,,Hij is zijn belofte om naar Curaçao te komen om met het personeel te praten nagekomen. Nu wachten we af tot de olie aankomt en de raffinaderij weer kan worden opgestart.”
Voorafgaand aan het onderhoud met het personeel – waar ook Errol Cova en Isla-directeur Vanessa Flores bij aanwezig waren – had Quevedo een ontmoeting met premier Eugene Rhuggenaath. Ook tijdens dit gesprek kaartte Quevedo de interesse van PdVSA aan om na 2019 als exploitant aan te blijven. De minister-president liet na afloop weten zeer tevreden te zijn met het gesprek en de belofte van PdVSA dat de salarissen van het personeel tot eind december wordt gegarandeerd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).