Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet alleen American Airlines, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Curaçao in de maanden september en oktober. Volgens Curaçao Airport Partners (CAP) gaat het om een verlies van 35.000 stoelen.

hatoOp basis van de gemiddelde bezetting op de vluchten van de verschillende maatschappijen (70 tot 80 procent) heeft CAP, exploitant van luchthaven Hato, berekend dat er 27.000 passagiers minder naar Curaçao vliegen in die twee maanden. ,,Dat komt omdat het dan laagseizoen is”, zegt Naya Camelia, woordvoerder van CAP tegenover deze krant. ,,Maar ook omdat er in het algemeen weinig vraag is voor tickets naar Curaçao.”
Eerder deze week werd al bekend dat American Airlines in september en oktober niet twee keer, maar een keer op Curaçao vliegt vanuit Miami. Dat betekent 9.760 stoelen minder in twee maanden. Die beslissing is mede ingegeven door de problemen met de nieuwe Boeing 737 MAX die langer dan verwacht aan de grond moet blijven. Op de website meldt American Airlines dat tot 2 november ongeveer 115 vluchten per dag worden gecanceld, zodat een MAX-route met een ander toestel kan worden uitgevoerd.
Maar nu blijkt dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die maanden ook de rechtstreekse vluchten op Charlotte schrapt. ,,Dat zijn nog eens 1.080 stoelen minder”, zegt CAP-woordvoerder Camelia. Ook bij maatschappijen die niet in afwachting zijn van een MAX-vliegtuig, zoals Jet Blue en Avianca, gaat het mes in het vliegschema. Camelia: ,,Daar heeft het dan dus niet mee te maken.” Jet Blue heeft besloten om in september en oktober in plaats van drie keer, twee keer per week vanuit New York naar Curaçao te vliegen. Avianca brengt het aantal vluchten vanuit Bogota vanaf 15 augustus terug van elf per week naar één keer per dag, dus zeven vluchten. Copa Airlines zet in het laagseizoen een kleiner vliegtuig in op de dagelijkse vluchten vanuit Panama. De Embraer-190 heeft ongeveer 70 stoelen minder dan de Boeing-738 waar tot nu toe mee werd gevlogen. ,,Daarmee verliezen we bijna 7.800 passagiers”, zegt Camelia. En zo komt de teller op een totaal verlies van 35.000 stoelen, wat staat voor 27.000 passagiers. Of Copa na oktober weer een groter toestel inzet is de vraag. Camelia: ,,Dat is niet duidelijk. Tot nader bericht luidt de boodschap.”
CAP vindt de situatie zorgelijk en aanleiding om gezamenlijke te zoeken naar nieuwe, creatieve initiatieven. ,,We moeten ons zo agressief mogelijk richten op deze markten en potentiële bezoekers bewust maken van Curaçao als bestemming”, zegt Camelia. Een lichtpuntje is dat Caribbean Airlines vanaf 2 augustus twee keer per week vluchten gaat uitvoeren vanuit Port of Spain in Trinidad & Tobago.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.