Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Refinery Utilities (CRU) is op verzoek van Refineria Isla begonnen met het op gang brengen van een grote stoomketel. De stoom zou nodig zijn voor het opwarmen van de units in voorbereiding van een opstart van de raffinaderij.

stroomketelDat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het gaat in eerste instantie om hogedruk-stoomtesten en het afblazen van stoom met boiler-1. Maar de raffinaderij kan pas werkelijk draaien als er weer ruwe olie wordt aangevoerd. ,,Die is er nog niet”, weet de RdK-directeur. ,,We hopen van harte dat het opstarten zal beginnen. De eerste scheepslading wordt verwacht, maar we weten niet wanneer. Curaçao Ports Authority (CPA) heeft volgens De Lannoy nog ‘geen melding ontvangen van een spoedig aankomende tanker’. Waar de olie vandaan moet komen is bij RdK niet bekend.
De Isla-vakbonden Apri en PWFC waren vorige maand bij staatsoliebedrijf PdVSA in Venezuela, de huidige exploitant van de raffinaderij. Het contract met PdVSA en de Curaçaose overheid loopt eind dit jaar ten einde. De vakbonden kregen een brief mee van de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van oliezaken die daarin het Isla-personeel probeert gerust te stellen. Volgens Quevedo wil PdVSA de raffinaderij ook na 31 december 2019 blijven exploiteren en zou de heropstart mogelijk al in juli plaatsvinden. De Venezolaanse minister hoopte ‘te kunnen blijven rekenen op de inzet van de werknemers’.
Of het inderdaad gaat lukken de raffinaderij nog deze maand aan de praat te krijgen, is dus de vraag. Isla-woordvoerder Earl Balborda zegt dat er ‘verschillende voorbereidingen lopen’, maar reageert niet op de vraag waar je dan aan moet denken. Balborda laat alleen weten dat ‘nog niet kan worden vastgesteld of het opstarten van de raffinaderij wel of niet zal gebeuren’. Gherrel Remilia, voorzitter van vakbond Apri, spreekt van een status-quo. ,,De situatie is hetzelfde gebleven als na onze terugkeer uit Venezuela. Wij zijn in afwachting van de heropstart.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.