Van Kwartel: Ik ben onschuldig
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De vier verdachten in de Lacerta-zaak zijn gistermiddag onder strikte voorwaarden door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld.

OM2De verdachten moeten alle vier beschikbaar blijven voor justitie, hun volledige medewerking verlenen en moesten bij hun vrijlating gistermiddag hun paspoorten inleveren. Verder hebben de mannen ook een contactverbod met elkaar opgelegd gekregen en gelden ze nog steeds als verdachten in het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.
Het betreft de vier verdachten Roderick van Kwartel, Ashley Isidora, Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn. Het viertal - allen voormalig employés van Refineria di Kòrsou (RdK) - wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht zich gedurende het onderhandelingsproces voor een strategische partner voor de Isla-raffinaderij schuldig te hebben gemaakt aan het vragen van een groot bedrag aan steekpenningen.
Van Kwartel, de voormalig directeur van RdK werd sinds 24 juni vastgehouden, ruim drie weken geleden, en aan een grondig verhoor onderworpen. Hetzelfde geldt voor Isidora. De twee andere verdachten zaten sinds 27 juni vast.
Bij vrijlating werden de verdachten opgewacht door familie en vrienden en weigerden de meesten een verklaring af te geven aan de pers. Terwijl hij snel naar een wachtend busje liep, verklaarde Van Kwartel dat hij onschuldig is en verder geen commentaar levert. Zijn echtgenote liet later tegenover TV Direct weten dat ‘dit het bewijs is dat het recht zegeviert’. ,,Ik heb altijd gezegd dat Roderick van Kwartel onschuldig is en dit zal bewijzen. Dat heeft hij nu gedaan.”
Voormalig RdK-consultant Ashley Isidora gaf te kennen dat ze vanaf dag één onschuldig waren. ,,We zijn nu klaar om de uitdaging die voor ons ligt aan te gaan”, aldus Isidora, die vervolgens het verwijt maakte dat ‘dit een verspilling was van tijd en geld’. Michèle Kinburn, beter bekend als Bul - voormalig projectcoördinator bij RdK - weigerde iets te zeggen. Toen een verslaggever hem benaderde, wierp een familielid beschermend een arm om Kinburn heen en liet weten dat er geen interviews worden gegeven. Kinburn, die er verward en zwakjes uitzag, liep steunend op familieleden naar de auto.
Ook aanwezig was Dirtley Sparen, die de laatste tijd verschillende beschuldigingen heeft geuit aan het adres van RdK. Tegenover TV Direct uitte hij zijn dankbaarheid aan eenieder die de verdachten in dit proces heeft gesteund ‘en die hen blijft steunen in de strijd tegen corruptie’. ,,Jullie hebben zelf kunnen zien hoe de heer Kinburn naar buiten is gekomen; volledig verwoest. Ik zweer dit volk dat we terug zullen komen om de corruptie te verwoesten, net zoals ze Kinburn hebben verwoest.”
De eerste target in deze strijd is volgens Sparen Cur Invest nv, ‘die één aandeel heeft van één euro’. ,,Dat is de eerste die we zullen ontmaskeren. Daarna zullen er meer volgen”, aldus Sparen. En rechtstreeks tegen waarnemend directeur van RdK Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy zei Sparen: ,,Chonky, het spel dat je speelt voor november om vervolgens te beweren dat er geen bidder is, gaat niet door. We hebben je door. Als jij geen bidder hebt, hebben wij die wel. Bereid je voor; we komen achter je aan. De raffinaderij gaat niet dicht.”
Over de aangifte die de RdK-top tegen hem heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie, zei Sparen: ,,Ik ben niet bang. Laat ze me opsluiten. Ik vertel iedereen de waarheid.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).