Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Een eventuele Nederlandse bijdrage bij (orkaan)crises in de Caribische regio - in de praktijk vaak geleverd door Defensie - kan nu beter worden aangesloten op de regionale rampenbestrijding-coördinatiestructuur ten behoeve van een hogere efficiëntie van de inzet daarvan.

noodhulpmouDat is mogelijk door een Memorandum of Understanding (MoU) dat de Sint Maartense premier Leona Marlin-Romeo maandag namens het Koninkrijk der Nederlanden met de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) heeft getekend op Barbados. Hiermee is de samenwerking van het Nederlands Koninkrijk met CDEMA geformaliseerd. CDEMA is het professioneel georganiseerde coördinatieforum van Caricom voor rampenbestrijding in de Caribische regio. Naast het Nederlands Koninkrijk zijn ook het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk verbonden aan CDEMA met als doel hun eventuele bijdragen in het kader van crisisbeheersing effectiever en efficiënter in te kunnen zetten.
Tijdens de ondertekeningsceremonie stond de Sint Maartense minister-president stil bij de Nederlandse militaire bijdragen ten tijde van noodhulpoperaties van de afgelopen jaren, het meest recent tijdens en na de passage van orkaan Irma in september 2017. ,,Namens het Koninkrijk der Nederlanden, verwijs ik trots naar het grote vermogen van de Nederlandse Koninklijke Marine, gestationeerd op Curaçao, die bereidheid heeft getoond verschillende landen in de regio met vitale hulp bij te staan. De Nederlandse Koninklijke Marine heeft snel en nauwkeurig gehandeld en met grote vastberadenheid opgetreden in het geval van een ramp, bijvoorbeeld in Haïti in 2010 en 2015 en in Dominica in 2015 en 2017, om nog maar te zwijgen over de onschatbare rol die de marine heeft gespeeld na de orkaan Irma”, aldus Marlin-Romeo.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.