Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een aantal werken van de Curaçaose kunstenaar Yubi Kirindongo is tot en met 15 september te zien op een grote internationale beeldenexpositie in Amsterdam. De tentoonstelling wordt elke twee jaar georganiseerd door Stichting ArtZuid.

artzuidyubiHet hart van het evenement ligt in het monumentale Plan Zuid, ontworpen door de architect Berlage, met de Apollalaan, Minervalaan en Zuidas. Wat in 2008 begon als een poging om de buurt te verlevendigen met moderne en hedendaagse beelden is uitgegroeid ‘tot het grootste gratis toegankelijke kunstevenement van Nederland’, zo schrijft de stichting op de website.
Kirindongo is wereldwijd bekend om zijn ‘bumper art’, sculpturen die zijn gemaakt van de chromen bumpers van auto’s. Maar hij gebruikt ook allerlei ander afvalmateriaal. Op Curaçao staat van hem een groot beeld op de rotonde Zegu bij de weg naar Westpunt. Deze ‘poort’ is gemaakt van buizen en ander schroot dat hij vond op het terrein van de raffinaderij. Op de editie van 2019 van ArtZuid staan zijn beelden samen met werken van wereldvermaarde kunstenaars, zoals Auguste Rodin, Charlotte van Pallandt en Karel Appel.
Volgens Stichting ArtZuid hebben de afgelopen tien jaar ‘250 kunstenaars, 350 kunstwerken kunnen presenteren en hebben 45.000 scholieren uit Amsterdam en omgeving deelgenomen aan het educatieve programma’. ,,Gemiddeld bezoeken 375.000 mensen de vier maanden durende beeldenroute.”
Dit jaar zijn de lanen en pleinen in de sfeer van de zeventiende-eeuwse Italiaanse tuinen ingericht. De moderne en hedendaagse figuratieve beelden worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties. De tentoonstelling ArtZuid 2019 is van 17 mei tot en met 19 september en 24 uur per dag gratis toegankelijk.
www.artzuid.nl


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.