Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een miljoenendeal tussen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein, die wordt verdacht van onder andere gewoontewitwassen.

F10 11 Cymbal 7 cmykHet Antilliaans Dagblad is in het bezit van de ‘Verklaring I.A. Grynsztein - 18 april 2019’ dat onderdeel lijkt van de deal. In 26 pagina’s doet Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein uitgebreid verslag van de periode op Curaçao vóór het swipen, de situatie met betrekking tot Venezuela en de bolívar (het ‘swipe’-fenomeen), contant geld en waar het vandaan kwam, de (rol van de) banken, de boekhouding, de agenten en de medewerkers. Kortom: een verklaring over hetgeen in de strafzaken Cymbal (in Nederland) en Troya (Curaçao) aan bod komt.
De Telegraaf berichtte gisteren over de deal: ,,In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee. Deze Antilliaanse bank, die net als ING Bank jarenlang het witwascircus op het eiland faciliteerde, draait op voor enkele miljoenen euro’s in de deal die in totaal tientallen miljoenen behelst.”
Desgevraagd zegt MCB-topman Lionel ‘Chicu’ Capriles tegen het Antilliaans Dagblad: ,,Deze zaak en ook de zaak Troya lopen nog en het is moeilijk voor ons om commentaar te geven voordat de rechter vonnis heeft gewezen. We betreuren het zeer dat onze bank wordt genoemd.”
Hij zegt verder: ,,Dat neemt niet weg dat wij altijd bereid blijven met de autoriteiten mee te werken om zo alle vormen van illegaliteit te bestrijden.” En, voegt hij er tot slot aan toe: ,,Als bank willen wij graag ‘to set the record straight’ als deze twee zaken achter de rug zijn.”
Het OM in Nederland onderstreept volgens De Telegraaf dat de afspraken met de verdachte familie Grynsztein allemaal eerst nog ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. Tom Lucas, advocaat van één van de verdachte broers, Isaac Grynsztein, wijst in het artikel op de voordelen van de deal met het OM. ,,Met dergelijke afspraken wordt voorzien in een maatschappelijke behoefte om dit soort zaken niet eindeloos te laten duren”, aldus Lucas.
De Nederlandse krant legt uit: ,,Zo zien de advocaten bijvoorbeeld af van het horen van tientallen getuigen en zullen de verdachten openlijk verklaren wat ze op Curaçao allemaal hebben uitgespookt.”
De genoemde verklaring van Grynsztein van april, in handen van het AD, geeft een uitvoerige beschrijving van hoe de familieleden met hun Monterrey Trading Co en later ook allerlei andere zaken te werk gingen: ,,Toen wij begonnen met swipen, dachten wij dat het misschien vijf maanden zou duren, zeker geen acht jaar”, stelt Isaac Grynsztein, die verder bij herhaling stelt: ‘Wij waren niet de enigen die dit deden’ en ‘Iedereen op Curaçao wist wat er gebeurde’.

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).