Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Koninklijke Marechaussee heeft dit weekeinde een 33-jarige militair uit de gemeente Peel en Maas in Limburg aangehouden. De militair wordt verdacht van drugssmokkel vanuit Curaçao naar Nederland.

F01 Militair opgepakt 2In deze zaak is afgelopen week op de marinebasis te Parera cocaïne ontdekt in een container, die gereed stond om naar Nederland te worden vervoerd.
De aanhouding van de militair vond in Nederland plaats, zo bevestigt het Openbaar Ministerie te Curaçao tegenover deze krant. De arrestatie is het gevolg van een strafrechtelijk onderzoek naar eerder binnengekomen informatie over mogelijke drugssmokkel via de militaire logistieke lijnen. In dit onderzoek is onder meer samengewerkt met het Team Specialistische Onderzoeken van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, in samenwerking met het Openbaar Ministerie Curaçao, doet de Koninklijke Marechaussee nader strafrechtelijk onderzoek naar de in beslag genomen drugs. Hoeveel drugs in de container op de marinebasis te Parera zijn onderschept, is vooralsnog onduidelijk.
De militair zit vast en wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. ,,In het belang van het onderzoek worden op dit moment geen verdere mededelingen gedaan”, zo laat de Koninklijke Marechaussee verder weten.
Commandant voor Defensie in het Caribisch gebied Peter Jan de Vin geeft op Twitter aan dat Defensie een zero-tolerance-beleid hanteert en hier ook naar gaat handelen. Tegenover deze krant legt hij uit dat ‘als een militair schuldig wordt bevonden voor het zich inlaten met harddrugs - of hij die nu gebruikt of verhandelt – hij dan wordt ontslagen’. Volgens de commandant worden er met enige regelmaat controles uitgevoerd op de marinebasis. ,,Dat geldt zeker voor de containers die vanuit Nederland Curaçao binnenkomen en de containers die vanuit het eiland naar Nederland vertrekken.”
Of de aangehouden militair een bekende is, die eerder op enig moment werkzaam is geweest op Parera, kan De Vin niet zeggen. ,,Ik weet namelijk niet wie de aangehouden militair is. Het onderzoek ligt volledig in handen van het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Wel geeft Defensie hierin haar volledige medewerking.”
Afgelopen vrijdag werd op de marinebasis te Parera, in een container die klaarstond om naar Nederland te worden vervoerd, een partij cocaïne aangetroffen en in beslag genomen. In dezelfde container bevonden zich persoonlijke uitrustingsgoederen, zo liet het Openbaar Ministerie weten.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.