Van onze correspondent
Den Haag - Op de eerste dag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) waren er diverse officiële ontvangsten van de delegaties.

konklijke1Bijzonder, vooral voor de Caribische parlementsleden, was de ontvangst door koning Willem-Alexander, direct na de opening in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer was er een lunch en een ontvangst door Kamervoorzitter Khadija Arib.
Op Paleis Noordeinde gingen de parlementariërs op de foto met de koning. Wat er verder is gezegd door de vorst maakt de Rijksvoorlichtingsdienst niet bekend. Op de website van het Koninklijk Huis werd de foto geplaatst met een uitleg over wat het Ipko is.
Tweede Kamervoorzitter Arib onthulde bij de ontvangst een schilderij van kunstenaar Ruby Bute over orkaan Irma. Dit werd overhandigd door Gevolmachtigde minister voor Sint Maarten Jorien Wuite. Het schilderij staat voor verbinding, zei Arib. ,,Ik vind het mooi dat alle mensen die de Tweede Kamer bezoeken met dit schilderij worden gewezen op de band die van oudsher tussen Nederland en uw eilanden bestaat. Voor mij zegt het schilderij niet alleen veel over de ramp en de veerkracht van de lokale bevolking.”
Het werk hangt, met een begeleidend gedicht, een jaar lang op de tweede verdieping in de centrale hal van de Tweede Kamer. Sint Maarten, dat niet aanwezig is op het Ipko wegens de begrotingsbehandeling in eigen land, geeft het in bruikleen als dank voor de ontvangen hulp na orkaan Irma. Eerder heeft het ook in de Eerste Kamer en op andere plaatsen gehangen.
Arib refereerde in haar toespraak voor het Ipko aan een recent werkbezoek dat zij bracht aan Aruba en Curaçao. Het heeft veel indruk op haar gemaakt: ,,Jullie hebben het vandaag gehad over ontwikkelingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en over belangrijke vraagstukken die jullie allemaal raken. De situatie in Venezuela bijvoorbeeld, en het grote aantal vluchtelingen als gevolg daarvan. Sinds ik bij u op werkbezoek ben geweest, heb ik letterlijk een beeld bij dit soort vraagstukken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).