Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alles wijst erop dat PSB Bank, de voormalige Postspaarbank, ervoor zal zorgen dat de rifero’s op het eiland - waaronder Robbie’s Lottery - kunnen blijven bankieren.

PSB Bank redt Robbies2Dat zou de redding zijn van Robbie’s, waarvan in principe eind deze maand de bankrekeningen bij MCB na decennia worden afgesloten. Dit gebeurt met toestemming van de rechter, die MCB in een door de loterijhouder aangespannen rechtszaak in het gelijk stelde.
,,Wij zijn inderdaad bezig met enkele nummerkantoren,” bevestigt directeur Daniel Hodge van PSB Bank desgevraagd. ,,Ik verwacht dat het gaat lukken om ze van dienst te kunnen zijn. Eind deze maand is wat ons betreft haalbaar.”
Robbie’s Lottery heeft PSB Bank benaderd voor verlening van bancaire diensten. Daarvoor is een andere structuur voorgelegd aan de PSB Bank, hetgeen mogelijk bediening van de klant - gezien de uitspraak van het gerecht - in principe niet in de weg zal staan.
PSB Bank, die volgend jaar 115 jaar bestaat, is honderd procent van de Curaçaose overheid. Het is primair een spaarbank die lokaal opereert en daardoor ook geen internationale correspondentbankcontacten heeft. Dit laatste is van belang, omdat MCB, maar ook andere lokale commerciële bankinstellingen onder internationale druk van ‘compliance’ en ‘de-risking’ bepaalde klanten, niet langer kan aanhouden, omdat anders de correspondentbankrelaties in gevaar kunnen komen.
PSB Bank kan naast spaarrekeningen volgens Hodge sinds een paar jaar ook lopende rekeningen (current accounts) openen, waarmee burgers en bedrijven operationele betalingen kunnen verrichten en ontvangen. ,,Maar PSB is géén algemene bank. En dáár wringt de schoen,” legt de directeur uit. ,,Daardoor beschikt PSB Bank niet over alle faciliteiten en kunnen wij klanten ook nog niet volledig alle services aanbieden.” Te denken valt aan internetbanking en mobile banking, maar ook aan het hebben van een netwerk aan ATM-apparaten (geldautomaten).
Ook transacties met andere lokale banken kunnen dan makkelijker. Overmakingen van en naar de overige bankbedrijven lukt momenteel wel, maar niet heel soepel en met de nodige omwegen. Als algemene bank wordt dat een stuk eenvoudiger. Op de vraag of een algemene bankvergunning, al een tijd geleden, is aangevraagd bij de Centrale Bank CBCS en hoe hierop is gereageerd door te toezichthouder, zegt de directeur kort: ,,Zo’n vergunning willen wij wel.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).