* De Lannoy (RdK): We moeten realistisch blijven
* Vakbonden zetten afvloeiingsplan door
Van onze verslaggeefsters
Willemstad - Dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA in een intern communiqué aan de Isla-medewerkers aangeeft de raffinaderij op Curaçao in juli weer te willen opstarten is goed nieuws. Maar Refineria di Kòrsou (RdK) is realistisch en blijft actief zoeken naar een nieuwe exploitant.

vakbondenDat zegt RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy in reactie op de brief die het personeel gisterochtend omstreeks 11.00 uur kreeg. Het communiqué werd op 4 juni opgesteld op verzoek van de Isla-vakbonden die toen in Venezuela waren. Maar overheids-nv RdK moet als eigenaar van de installaties en terreinen ‘in deze moeilijke tijden vooral de werkelijkheid onder ogen blijven zien’, benadrukt De Lannoy. ,,De brief maakt melding van een herstart, maar geeft niet aan op welke manier en voor hoe lang.” De RdK-directeur is pas overtuigd als er een plan is ‘dat aangeeft hoe zelfs onder de huidige VS-sancties een Venezolaans bedrijf buiten de landsgrenzen kan draaien’. Maar dan zijn er nog de enorme schulden van PdVSA. Schuldeisers zullen direct beslag leggen op de aangevoerde olie of op de producten na raffinage. De Lannoy: ,,Dat is de werkelijkheid. Daar kunnen we niet blind voor zijn.” Tegelijkertijd noemt De Lannoy het ‘heel mooi’ dat PdVSA geïnteresseerd blijft in Curaçao ‘op basis van vriendschap en vertrouwen’. ,,We wachten rustig af. Maar ondertussen blijven we heel actief op zoek naar een vervanger voor PdVSA.” De RdK-directeur wenst dat het Venezolaanse staatsbedrijf de belofte van een herstart kan waarmaken. ,,Dat zou voor iedereen een opluchting betekenen, vooral voor de werknemers en de aannemers.”
De vakbonden Apri en PWFC hebben gistermiddag om 15.00 uur tijdens een vergadering met hun leden de inhoud van het interne communiqué van de Venezolaanse minister Manuel Quevedo van Oliezaken en de president-directeur van PdVSA besproken. Naast het voornemen om de raffinaderij in juli - volgende maand al - weer op te starten, maakt PdVSA in de brief haar wens wederom kenbaar om de raffinaderij ook na 2019 - na de beëindiging van het huidige leasecontract - te beheren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).