De vakbondsleden hebben terughoudend gereageerd op het positieve bericht van PdVSA over de opstart. ,,PdVSA is al vaker beloftes niet nagekomen”, zegt Apri-voorzitter Gherrel Remilia.

pdvsabriefRemilia schetst een groot vertrouwen onder het personeel in de goede werkgever die Isla jarenlang was en dat de hoop overheerst dat de raffinaderij weer ‘back on track’ komt. Maar de vakbonden zetten desondanks de onderhandelingen over een afvloeiingsplan onveranderd voort met de Isla-directie. ,,Daarvoor hebben we tijdens ons bezoek aan Venezuela groen licht gekregen van PdVSA”, zegt Remilia. Want mocht het Venezolaanse staatsoliebedrijf afhaken, dan moet eind december duidelijk zijn op welke manier de contracten worden beëindigd.
De Venezolaanse minister Quevedo stelt in zijn brief dat PdVSA ‘ondanks de sancties die de Verenigde Staten de afgelopen twee jaar aan PdVSA hebben opgelegd’ werkt aan de heropstart van de raffinaderij. Deze vindt mogelijk in juli al plaats, aldus Quevedo. De directeur van PdVSA wijst op de ‘solide relatie’ die PdVSA gedurende 33 jaar met Curaçao heeft opgebouwd. ,,Dit heeft van ons meer dan zakenpartners gemaakt; we zijn nu familie. We kennen de vaardigheden en toewijding van elke medewerker van de Isla-raffinaderij en we weten hoeveel ze van hun raffinaderij houden. We hebben de loyaliteit van de arbeiders met eigen ogen gezien, dus we weten hoe toegewijd ze zijn om de raffinaderij open te houden.”
De PdVSA-topman stelt dat het Venezolaanse oliebedrijf gedurende de jaren ‘heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn, die het personeel altijd op de eerste plaats heeft gezet, maar die ook de sociale betrokkenheid bij kinderen, jongeren en gezinnen op Curaçao heeft verhoogd en zowel in de goede als de minder goede momenten sociaal betrokken is gebleven’. ,,PdVSA gaat door met dezelfde toewijding van de afgelopen 33 jaar en we hopen op dezelfde wijze op jullie allemaal te kunnen blijven rekenen.”
De missie van PdVSA om olie te winnen en efficiënt te gebruiken ten behoeve van de mensen, blijft bestaan, zo stelt Quevedo. ,,Samen kunnen we bereiken dat de Isla-raffinaderij een bron van werkgelegenheid en welvaart voor iedereen blijft zijn.” In dit kader herhaalt de Venezolaanse minister de interesse van PdVSA om ook na 31 december 2019 de raffinaderij te blijven beheren. ,,We hopen te kunnen blijven rekenen op de inzet van onze werknemers voor de mogelijke heropstart in juli 2019”, zo sluit Quevedo zijn brief af.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).