Van onze correspondent
Den Haag - Het alsnog afreizen van premier Eugene Rhuggenaath en twee ministers toont aan dat het Curaçao ernst is om zijn zaken samen met Nederland op orde te krijgen. Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties na de Rijksministerraad (RMR) tegen deze krant.

commitment,,Rhuggenaath zat er zelf bij en heeft aan de ministers uitgelegd hoe de positie van zijn kabinet is. Hij maakte duidelijk dat Curaçao gecommitteerd is om eruit te komen.”
Normaal worden de regeringen van de Caribische landen vertegenwoordigd door hun Gevolmachtigde ministers. Maar ze kunnen er ook zelf bij komen zitten, zoals nu is gebeurd. Dat werd door de Nederlandse ministers gewaardeerd, maakte Knops duidelijk. ,,We hebben een goede relatie en het is bijzonder dat er drie ministers naar Nederland zijn gekomen.”
,,We zijn al langer in gesprek hierover”, aldus Knops. Hij wijst erop dat de relatie tussen het kabinet-Rutte III en het kabinet-Rhuggenaath vanaf het begin goed is geweest. Dat is kennelijk reden genoeg om Curaçao nog even tijd te geven om met maatregelen te komen.
De aanwijzing voor Curaçao, zoals geadviseerd door het College financieel toezicht (Cft), is aangehouden en komt opnieuw op de agenda van de RMR van 5 juli. ,,In die drie weken moeten er concrete stappen worden gezet, zodat duidelijk is op welk moment wat wordt gedaan.”
Daarbij blijft Nederland niet langs de kant staan, benadrukt Knops. ,,We moeten samen de Groeistrategie van het kabinet-Rhuggenaath uitwerken. Daarvoor hebben we in januari een convenant gesloten.” Maar het is niet alleen zaak om de economie op gang krijgen. Er moeten ook structurele maatregelen worden gepresenteerd om de financiën op orde te krijgen en om het overheidsapparaat te verbeteren.
In de RMR speelde ook het beroep van Curaçao op artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht een rol. Daarmee wil het kabinet-Rhuggenaath meer tijd krijgen om de begroting in balans te krijgen wegens bijzondere omstandigheden. Knops zegt begrip te hebben voor de ernstige gevolgen van de crisis in Venezuela voor Curaçao, het belangrijkste argument voor het beroep op bijzondere omstandigheden. ,,Maar daar gaat het niet alleen om. Er spelen al langer structurele problemen.” Ook een beslissing over het beroep op artikel 25 is daarom doorgeschoven naar 5 juli.
Premier Mark Rutte begon zijn persconferentie na afloop van de reguliere Nederlandse ministerraad met een korte mededeling over Curaçao. ,,Nederland zal Curaçao in lijn met de vernieuwde samenwerking ondersteunen bij het nemen van de noodzakelijke structurele maatregelen ter groei en versterking van de Curaçaose economie.” Hij herhaalde dat het definitieve besluit over de aanwijzing op 5 juli zal worden genomen. Verder verwees hij naar Knops en Rhuggenaath.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).