Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De regering neemt vandaag een standpunt in inzake de wens die de Staten maandagnacht middels een motie heeft geuit, namelijk dat de regering alsnog naar Nederland gaat om de Rijksministerraad er vrijdag van te overtuigen Curaçao geen aanwijzing te geven.

rhuggenaathDat verklaart premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tegenover deze krant.
Met de motie, die getekend werd door de MAN, PAR en PIN en met algemene stemmen is aangenomen, doen de Staten een dringend beroep op het kabinet-Rhuggenaath om alsnog aanwezig te zijn bij de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) op vrijdag 14 juni om, gesteund door adviezen van de Raad van State, de evaluatiecommissie Rijkswet financieel toezicht (Rft), de Algemene Rekenkamer Nederland en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Rijksministerraad ervan te overtuigen dat een aanwijzing niet goed zou uitpakken voor Curaçao.
Premier Rhuggenaath was eerder van plan deze week samen met collegaministers Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën naar Nederland af te reizen om te trachten een akkoord te bereiken met Nederland om het plan Groeistrategie ten uitvoer te kunnen brengen. Toen staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week echter middels een brief aan de regering liet weten dat er een conceptaanwijzing voor Curaçao op tafel lag, was de Curaçaose minister-president ervan overtuigd dat het geen zin meer had om dan nog naar Nederland te gaan. ,,We hebben met Nederland gesproken over een vrijwillige samenwerking waarbij de Curaçaose regering een plan zou presenteren en Nederland vrijwillig een bijdrage zou leveren. Dat is ook vastgelegd. Nederland heeft dit nu echter verbonden aan een aanwijzing. We zien niet in hoe een vrijwillige samenwerking gepaard kan gaan met een aanwijzing die door Nederland wordt opgelegd. Het heeft volgens ons dan geen zin meer om over een mogelijk akkoord te praten”, aldus de premier vorige week vrijdag.
Echter, met de wens die de Staten in de nacht van maandag op dinsdag tijdens een spoeddebat met het voltallige kabinet-Rhuggenaath heeft geuit, is de regering haar besluit aan het heroverwegen en neemt het vandaag een definitief standpunt in.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).