Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De dreiging van een aanwijzing ligt nog altijd op tafel. Maar een aanwijzing - of die komt of niet - is niet relevant voor deze regering.
Dat stelt premier Eugene Rhuggenaath (PAR) tijdens een briefing met de pers.

Aanwijzing niet relevantDe minister-president reist op 10 juni samen met collega-ministers Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën/Economie en Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur af naar Nederland voor de Rijksministerraad (RMR) die op vrijdag 14 juni plaatsvindt. Daarbij wordt naar verwachting over een mogelijke aanwijzing van de RMR aan Curaçao gesproken.
Het is voor de regering in Willemstad niet relevant of de aanwijzing er komt, zo stelt de premier, omdat zijn kabinet al werkt aan de inhoud van deze aanwijzing, die is vastgelegd in het advies van het College financieel toezicht (Cft) van april. ,,En hier is op verschillende fronten al vooruitgang op geboekt”, aldus Rhuggenaath. ,,Maar we hebben ook aan Nederland te kennen gegeven dat we een realistische weg willen bewandelen, die gebaseerd is op reële gegevens en waarbij we berekenen hoeveel ruimte nodig is om oude tekorten weg te werken, de economie te herstellen, inkomsten voor de Landskas te genereren en om op eigen kracht op duurzame wijze evenwichtige begrotingen te realiseren.”
Dat is de kern van de gesprekken die de drie bewindslieden volgende week tijdens het bezoek aan Den Haag gaan voeren met de regering-Rutte. ,,Natuurlijk moeten we naar de cijfers kijken en moeten de nodige wijzigingen worden doorgevoerd, maar of er nou een aanwijzing komt of niet; we moeten de ingezette koers doorzetten”, aldus de premier.
Rhuggenaath verwijst in dit kader naar de het plan Groeistrategie waarvoor eerder dit jaar met de Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) een convenant is getekend. De Curaçaose premier geeft aan dat er volgende week mogelijk ook overeenstemming kan komen over een Groeiakkoord met de Nederlandse regering. ,,Wat dit inhoudt, is dat wij op basis van acties die zijn vastgelegd in de Groeistrategie samen met Nederland bekijken hoe concrete acties genomen kunnen worden en hoe Nederland een bijdrage kan leveren. Dit kan resulteren in een akkoord volgende week met Nederland. Zo kunnen we de Groeistrategie in versneld tempo voortzetten.”
De reden waarom Rhuggenaath de reis naar Nederland niet alleen aflegt, maar minister Gijsbertha en Camelia-Römer ook meeneemt, is volgens de regeringsleider om aan politiek Nederland te laten zien dat ‘we één front vormen’. De drie ministers vertegenwoordigen de drie partijen die de coalitie vormen voor het kabinet-Rhuggenaath.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).