Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) gaat de komende, resterende periode de druk op huurder en exploitant Refineria Isla Curaçao opvoeren.

F04 RdK kiest voorkeurskandidaatVooral ten aanzien van het onderhoud en de staat waarin de cruciale installaties zich bevinden en die overgenomen moeten worden door een nieuwe operator.
Dat zegt directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv RdK, die sinds 1985 eigenaar is van de raffinaderij in het Schottegat en de oilterminal bij Bullenbaai. ,,Refineria Isla zal alles in goede, oorspronkelijke staat moeten opleveren als eind december het leasecontract eindigt.”
Het is niet de eerste keer dat ‘huisbaas’ RdK zich zorgen maakt over de technische staat en onderhoudsstaat waarin de raffinaderij zich bevindt. De directie van Isla, dochterbedrijf van Petróleos de Venezuela (PdVSA), ontkent overigens dat er sprake is van achterstallig onderhoud.
Dat de installaties op orde zijn is momenteel extra van belang omdat, conform het schema, partijen die belangstelling hebben om de exploitatie over te nemen, de Curaçaose raffinaderij rond deze periode bezoeken.
Maart en april werden gebruikt om de geïnteresseerden te spreken en in kaart te brengen. In mei en juni konden/kunnen zij de raffinaderij bekijken en hun due diligence doen, waarop RdK en de PMO-commissie (Project Management Organisatie) begin juli de zogeheten ‘non-binding proposals’ willen ontvangen.
,,Hoe meer wij de verslechtering zien toenemen, hoe meer wij de druk op Isla opvoeren”, zegt De Lannoy tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Dat gebeurt onder meer met diverse sommatiebrieven.”
Intussen blijven de betalingen van Refineria Isla/PdVSA aan RdK achterlopen. Niet wat betreft de lease (die bedraagt 20 miljoen dollar per jaar en dus 1,66 miljoen dollar per maand) maar wel als het gaat om de betalingen aan RdK-dochter CRU (Curaçao Refinery Utilities) voor afname van stroom, stoom, geperste lucht en water. Hiervoor is Isla maandelijks 3,6 miljoen dollar verschuldigd. ,,De achterstand bedraagt momenteel inmiddels 26 miljoen dollar,” aldus de directeur. ,,Het betreft de zogeheten ‘Take-or-Pay’-fee voor utilities”, legt hij uit.
Vorige week suste Isla-directeur Vanessa Flores de gemoederen onder het personeel door een memo uit te sturen naar de werknemers. Daarin werd ontkend dat er nog maar geld is om tot en met juni de salarissen uit te betalen. Door een mix aan maatregelen - bezuinigingen en het ‘vercommercialiseren’ van de laatste voorraden - zou dit kunnen worden gerekt. Maar met hoeveel maanden precies, kan Refineria Isla niet zeggen, ook niet bij benadering. Het memo wil de woordvoerder niet beschikbaar stellen.
De Lannoy weet ook niet hoe lang Isla het qua liquide geldmiddelen nog uithoudt. Hij spreekt van een ‘catch-22’: Isla heeft nog een voorraadje, die als het aan Curoil wordt verkocht cash opbrengt, maar tegelijk is er de contractuele verplichting om aan CRU ‘om niet’ (zonder financiële vergoeding) te leveren, zodat CRU kan blijven draaien. Beide zijn van cruciaal belang voor het openhouden van de raffinaderij.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).