Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De groeiende criminaliteitsgolf heeft het ministerie van Justitie en het Korps Politie Curaçao gedwongen ‘terug te gaan naar de tekentafel’ en met een nieuw plan van aanpak en preventieplan te komen.

GirigorieMinister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie spreekt van een agressievere aanpak van de criminaliteit dan de gemeenschap tot nu toe gewend is geweest.
Tijdens een onderhoud met de pers afgelopen maandag stond de bewindsman van Justitie stil bij het stijgende aantal atrako’s - gewapende overvallen - sinds begin dit jaar. In 2018 hebben de autoriteiten het aantal atrako’s juist kunnen verminderen, maar sinds begin 2019 is weer een stijgende lijn geconstateerd, aldus Girigorie. De criminaliteitscijfers over 2018 zijn nog niet gepubliceerd, maar de minister spreekt van 450 gevallen in 2017 en 348 gevallen in 2018. ,,Dat is het laagste cijfer van de afgelopen 15 jaar”, aldus de Justitieminister. ,,Jammer genoeg moet ik in dezelfde adem toegeven dat 2019 erger is begonnen.”
Het feit dat het aantal gewapende overvallen sinds begin 2019 weer toeneemt, heeft ervoor gezorgd dat de partners binnen de Justitieketen gedwongen werden de koppen bij elkaar te steken en een nieuwe aanpak te bedenken. ,,We hebben een plan ontworpen dat we nu aan het implementeren zijn om de criminaliteit te bedwingen”, aldus Girigorie over dit plan. En hoewel hij in dit stadium niet in details wil treden over dit plan, onthult hij wel dat de gemeenschap binnen de komende maanden concrete acties en resultaten zal zien. ,,Al vanaf de komende week zal een en ander merkbaar zijn”, zo belooft de bewindsman.
Het plan van aanpak - dat onder andere merkbaar zal zijn door meer blauw op straat - gaat ook gepaard met een preventieplan. ,,De realiteit is helaas dat meer mensen, vaak jonge mensen, zich wenden tot de criminaliteit om aan een bepaald inkomen te komen. Dat is goed te merken aan het feit dat de criminaliteit - hoewel verminderd in 2018 - dit jaar weer groeiende is. Naast een campagne op straat is een preventieplan noodzakelijk, anders is het dweilen met de kraan open.” Ook dit preventieplan zal, zo stelt Girigorie, agressiever zijn dan Curaçao tot nu toe gewend is. ,,Zo hopen we reële verandering te kunnen bewerkstelligen binnen de gemeenschap en bij de bestrijding van de criminaliteit. Anders ben je steeds bezig met het bestrijden van het effect en niet het bestrijden van de oorzaak.”
Bij de gewapende overvallen, maar ook bij andere vormen van criminaliteit, wordt de laatste tijd steeds meer gebruik gemaakt van vuurwapens, zo meldt Girigorie. ,,Ook hier richt de politie haar aandacht op en levert in dit kader goed werk. Afgelopen weekeinde zijn er bijvoorbeeld weer vuurwapens in beslag genomen en zijn er drie verdachten aangehouden in de trieste zaak waarbij een persoon bij een gewapende overval in zijn woning om het leven is gekomen. Het is bekend dat een bepaalde groep zich bezighoudt met het plegen van dit soort misdrijven en door deze personen aan te houden, draag je ook bij aan de verminderen van de criminaliteit”, aldus de Justitieminister.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).