Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het nieuwe huurcontract voor de gebouwen waar het personeel van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) worden ondergebracht, is een speciale clausule opgenomen waarmee wordt vastgesteld dat het contract kan worden opengebroken als blijkt dat de gebouwen - zelfs na de verbeteringen die zijn doorgevoerd - de werknemers ziek maakt.

huurcontractDat heeft minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW gisteren in de Staten aangegeven. De bewindsman was in het parlement om kritische vragen te beantwoorden van de Statenleden - met name van de coalitie - over het verlengen van het huurcontract van het Tauber Building en het La Ganga-gebouw waar SOAW-personeel werkt.
Onlangs werd bekend dat Koeiman - ondanks een vernietigend advies van het ministerie van Financiën - het huurcontract voor de genoemde gebouwen met twee jaar heeft verlengd. In het advies van Financiën wordt korte metten gemaakt met het ‘exorbitant hoge’ huurbedrag en het feit dat de gebouwen eerder niet voldeden aan de normen qua gezondheid en veiligheid. Dit advies en andere stukken waaronder inspectierapporten van de gebouwen met betrekking tot de gezondheidsproblemen, is voorafgaand aan de Statenvergadering naar de Statenleden gestuurd.
Koeiman liet gisteren weten dat hij de gezondheidstoestand van het personeel serieus genomen heeft en verschillende instellingen onderzoek heeft laten uitvoeren zoals de Arbodienst, de brandweer, het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC), architect PlanD2, dokter Keli van de Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&GZ), de arbeidsinspectie en de gezondheidsdienst.
De Statenvergadering begon overigens met een discussie met MFK-Statenlid Charles Cooper omdat niet alle door de partij opgevraagde stukken aangeleverd waren. Hij zou graag een huurprijsvergelijking willen maken tussen alle overheidsdiensten. Deze lijst is echter niet zondermeer beschikbaar zo legde Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) uit. Daarvoor moet uitwisseling komen met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en met Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD).
Koeiman heeft in een reactie hierop gesteld dat de regering ook en alweer bezig is met het plan van centrale huisvesting. Een plan dat al jaren speelt, maar nimmer van de grond gekomen is.
Niet alleen de coalitie vuurde kritische vragen af op de minister van SOAW, ook de oppositie stelde zich kritisch op. Eerder eiste MAN-Statenlid Elsa Rozendal al duidelijkheid van de minister en vroeg zij de bewindsman de Staten van een uitgebreide uitleg te voorzien van het traject dat is doorlopen voor de huur van de SOAW-gebouwen. Ook gisteren vroeg zij hoeveel huurcontracten er tot nu toe zijn getekend voor de huur van de gebouwen en wat de prijs is per vierkante meter. ,,Kan de minister bevestigen dat er een betere prijs is onderhandeld voor het gebouw? Zijn het tarief waarover is onderhandeld en het tarief dat daarvoor werd betaald marktconform? Wat heeft er eerst in het huurcontract gestaan en wat staat er nu in? Wat zijn de (financiële) gevolgen als het huurcontract zou zijn opgezegd? Waarom is het huurcontract niet opgezegd en gebruikgemaakt van een van de leegstaande gebouwen van de overheid?”, zo luiden enkele van de andere vragen van de parlementariër aan minister Koeiman.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).