Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Afschaffen van de ontslagvergunning voor alle werknemers die minimaal 150 procent van het minimumloon verdienen en tegelijkertijd introductie van een Arbeidskamer bij het gerechtshof waar arbeidszaken via snelrecht worden afgehandeld.

kamerDat is een van de voorstellen in het visiedocument ‘Ban sembra awe pa kosechá mañan’ van de Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao. Het document geeft aan ‘heilige huisjes’ niet te ontzien. Zo’n heilig huisje is de ontslagwet en de vereiste van een ontslagvergunning. Talloze lokale en internationale deskundigen adviseerden een meer flexibele arbeidswetgeving. Dat is er echter nooit van gekomen, mede omdat de vakbonden onmiddellijk dwars gaan liggen.
Nu komt de KvK er opnieuw mee, maar ditmaal wordt de versoepeling verbonden aan de hoogte van het inkomen, namelijk minstens anderhalf maal het minimumloon van bijna 1.623 gulden per 1 januari 2019. Dat komt neer op circa 2.435 gulden. Voor iedereen die dat of meer verdient, zou volgens de KvK-visie de vereiste ontslagvergunning moeten verdwijnen.
Ten aanzien van het ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn er meer ‘wensen’ die de KvK op tafel legt, zoals het afschaffen van werkvergunningen: ,,Iedereen die toegelaten wordt om het land binnen te komen, mag automatisch ook werken.”
De KvK is voorts van mening dat SOAW ervoor dient te zorgen dat de beperkte middelen terechtkomen bij mensen die echt niet kunnen werken (als gevolg van ouderdom, ziekte, handicap) en de rest van de mensen moet minder afhankelijk zijn van de overheid.
In de toeristische sector wordt overwerk betaald vanaf 48 uren per week en in andere sectoren vanaf 40 uren. Om de mobiliteit van krimpende naar groeisectoren te verhogen en de productie te verhogen - en tevens het overheidstekort te beperken - is de KvK voorstander van het optrekken van de grens van overwerk in alle sectoren naar 45 uren per week. ,,Dit verkleint het gat ten opzichte van het toerisme en maakt het een stuk makkelijker om door te stromen.”
Tot slot meldt het visiedocument ten aanzien van SOAW dat het goed zou zijn als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘met regelmaat een publicatie doet van de (on)tevredenheid van werknemers bij alle bedrijven die meer dan vijftien werknemers hebben’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.