Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van het strafrechtelijk onderzoek ‘Hercules’ is maandag 13 mei door opsporingsambtenaren van Team Bestrijding Ondermijning (TBO) in opdracht van het Openbaar Ministerie de 57-jarige René ‘Rennie’ Lourents aangehouden.

tromp Het betreft een deputy director, onderdirecteur, van de Centrale Bank.
,,De verdachte is in verzekering gesteld en zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdenking is dat de verdachte zich meerdere malen heeft schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte”, aldus het OM gisteren in een korte verklaring.
Op dinsdag 14 mei heeft TBO onder leiding van de rechter-commissaris huiszoeking gedaan in de woning van de verdachte aan de Blenchiweg. Hierbij zijn onder andere administratie, computers en telefoons in beslag genomen.
Het OM verder: ,,Onderzoek ‘Hercules’ richt zich op het verhullen van geldstromen rond een kledingbedrijf door middel van valsheid in geschrifte.” Meer meldt het Openbaar Ministerie niet. Op vragen van deze krant of Hercules een voortvloeisel is uit de eerdere zaak Saffier tegen voormalige Centrale Bank-president Emsley Tromp - die in een eerste deel van deze strafzaak werd vrijgesproken - en welke relatie er is met Saffier, antwoordt woordvoerder Roderick Gouverneur: ,,Saffier 2 bestaat niet, dit is een nieuw onderzoek. Meer kan ik er op dit moment niet over vertellen.”
Verschillende media leggen een direct verband met Saffier. Als de redactie aandringt en stelt niet te vragen naar ‘Saffier 2’, maar of nieuwe zaak voortkomt uit Saffier (omdat het OM eind 2017 zelf aangaf dat er meer zou volgen) en of er een relatie is tussen beide en zo ja welke?, zegt de woordvoerder: ,,Nee, dit is een nieuwe zaak.”
Lourents was sinds de oprichting in 2009 tot circa begin 2011 statutair directeur van een drietal kledingzaken van Tromps voormalige vriendin/levenspartner: Armani Exchange nv, Casablanca Fashion Group Curaçao nv en Adolfo Dominquez Curaçao nv.
In 2011 maakt toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK), later veroordeeld en momenteel gedetineerd, een (privé)transactie van Tromp openbaar: een bedrag van 400.000 dollar werd in mei 2009 overgemaakt van Curaçao Fashion Group nv naar zijn Stichting E.T. Pensioenen. Het is het begin van een groot conflict, onderzoek door de Commissie-Rosenmöller, de Rekenkamer en de strafzaak Saffier, waarin het OM in het eerste deel - over belastingfraude - uiteindelijk bot ving.
Het TBO, de anti-corruptie taskforce van het Recherche Samenwerkingsteam, is gespecialiseerd in de aanpak van corruptie en ondermijnende financiële economische criminaliteit, legt het OM uit. Het team doet daarbij onder andere onderzoek naar fraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.