Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Caribbean Prevention Center heeft gisteravond op feestelijke en waardige wijze de deuren geopend van het splinternieuwe, geheel gerenoveerde monumentale kantoorpand op het Molenplein in Otrobanda.

preventionHet preventiecentrum is van Fundashon Prevenshon, dat zich al tien jaar inspant om borst- en baarmoederhalskanker vroegtijdig te detecteren en dus te voorkomen. Het nieuwe onderkomen is een geschenk van Fundashon Bon Intenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde heeft een contract met Prevenshon.
Preventie is in 2019 hét motto van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, dat uitgedragen wordt samen met Fundashon Prevenshon en Stichting Preventieve Geneeskunde. ,,De noodzaak tot preventie geldt voor iederéén”, melden zij. ,,Zorg dat je er op tijd bij bent en de klachten van je ziekte vóór bent. Probeer een ziekte zo veel mogelijk te vermijden.”
De bewindsvrouw hield gisteren in verband met de officiële opening een toespraak. Directeur Louise Elstak en voorzitter Herbert ‘Bob’ Pinedo van Fundashon Prevenshon werden live geïnterviewd. Zij spraken over het belangrijke en baanbrekende werk van de stichting, maar natuurlijk ook over hoe prachtig het monument is geworden. ,,Een van de mooiere gebouwen in het Caribisch gebied, daterend uit 1750.”
Huize Molenplein, gesitueerd vlakbij het drukbezochte Brionplein, stond leeg en was voorheen politiekantoor. Het gebouw werd van Stichting Monumentenzorg Curaçao aangekocht door Stichting Preventieve Geneeskunde, die het huurvrij in bruikleen beschikbaar stelt aan Prevenshon.
Caribbean Prevention Center, zoals het centrum vanaf nu heet, was in 2008 het initiatief van de internationaal bekende Curaçaose oncoloog Bob Pinedo, die het samen met wijlen oud-bankier Lionel ‘Paps’ Capriles opzette. Gratis screening van borst- en baarmoederhalskanker moet de eerste signalen ontmaskeren en zoveel mogelijk voorkomen dat de ziekte überhaupt toeslaat. Als het aan Prevenshon ligt, wordt spoedig ook gescreend op dikke darmkanker en glaucoom, aldus Pinedo. ,,De nieuwe programma’s zijn volop in ontwikkeling.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).