Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kwestie Venezuela zal ongetwijfeld aan bod komen tijdens het tweedaagse bezoek van de premiers van Curaçao en Aruba aan Washington DC.

ambassade VSDe koninkrijksambassade in de Amerikaanse hoofdstad organiseert een ‘joint mission’ en vergezelt beide regeringsleiders - Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao en Evelyn Wever-Croes (MEP) van Aruba - vandaag en morgen bij diverse bijeenkomsten, besprekingen en ontmoetingen. Ambassadeur Henne Schuwer begeleidt hen daarbij.
Er zal gesproken worden met topfunctionarissen van het State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken), US Treasury (Financiën), de Wereldbank, USAid voor Venezuela, leden van het Congres en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Er is een bijeenkomst met het Office of Foreign Assets Control (Ofac), de financiële inlichtingen- en handhavingsinstantie van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat economische sancties en handelssancties ter ondersteuning van de nationale veiligheids- en buitenlandsbeleidsdoelstellingen van de VS beheert en handhaaft.
Het was Ofac dat de regering van Curaçao op 2 mei jongstleden een speciale ‘license’ verstrekte ten behoeve van overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK), Curaçao Refinery Utilities (CRU) en Curoil, gebaseerd op het verzoek van medio april om vrijwaring in verband met de VS-sancties tegen Venezuela, die ook PdVSA - operator van de Isla-raffinaderij op Curaçao (en overigens ook eigenaar van de Citgo-raffinaderij te San Nicolas op Aruba) - treft.
Er zal verder een werkbespreking zijn met de US Chamber of Commerce. Nu er een vrijwaring is gekomen - het resultaat van ruim een jaar onderhandelen op ministerieel en ambtelijk niveau - en Curaçao zich onder meer als hub voor humanitaire hulp aan Venezuela in de kijker heeft gespeeld in Amerika, opent dit volgens Rhuggenaath vele deuren. Voor meer samenwerking, maar ook voor het doen van zaken.
De jongste actie van de Venezolaanse regering-Maduro om (eenzijdig) de grens met Aruba te heropenen, maar deze gesloten te houden voor Curaçao en Bonaire - in een kennelijke poging de koninkrijksdelen tegen elkaar uit te spelen - zal in Washington zeker ook ter sprake komen. Overigens mislukte deze actie, omdat het Koninkrijk één grens kent en de regering van Aruba rap liet weten - omgekeerd - de grens met Venezuela gesloten te houden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).