Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Freewinds blijft voorlopig op Curaçao. Onder leiding van G&Gz zijn bloedmonsters afgenomen van passagiers en bemanningsleden die worden onderzocht op de aanwezigheid van antilichamen tegen het mazelen-virus.

F01 FreewindsEpidemioloog Izzy Gerstenbluth verwacht uiterlijk woensdag de uitslag.
Het opleidingsschip van de Scientology Church ligt niet zoals gebruikelijk in de Annabaai, maar verderop in het Schottegat aan de Prins Hendrikkade in Otrobanda. Volgens Gerstenbluth zijn er 318 mensen aan boord van de Freewinds: 216 bemanningsleden en 102 passagiers. Die moeten aan boord blijven in afwachting van de bloeduitslag en van overleg met internationale organisaties, zoals de Pan American Health Organization (Paho), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Caribbean Public Health Agency (Carpha). ,,Voordat ik beslis over wie wel of niet van boord mag, moet er eerst consensus zijn. Alle organisaties moeten op één lijn zitten, zodat we niet achteraf horen dat er iets niet goed is gegaan”, zegt Gerstenbluth.
De afdeling Geneeskundige en Gezondheidszaken (G&Gz) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft gedocumenteerd bewijs van de vaccinatiestatus van 32 bemanningsleden en tien passagiers. Van de overige 276 personen aan boord van de Freewinds is met medewerking van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) bloed afgenomen. De monsters zijn naar Nederland gestuurd en worden onderzocht op de aanwezigheid van antilichamen tegen het virus dat de mazelen veroorzaakt. Want wie antilichamen heeft aangemaakt, heeft óf de ziekte gehad óf is daar ooit tegen gevaccineerd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).