Van onze correspondent
Den Haag - Vooral door de inspanningen op Aruba zijn er dit jaar meer koninklijke onderscheidingen in de Caribische delen van het Koninkrijk dan in voorgaande jaren. In totaal zijn 63 mensen op de eilanden onderscheiden met een lintje.

lintjesarubaOp Aruba waren het er 35, tegenover acht in 2018. De decoratiecommissie was daar erg actief met nieuwe leden, luidt de verklaring van het Kapittel voor de Civiele Orden, die zich over de aanmeldingen buigt. Op Curaçao zijn veertien mensen onderscheiden, op Bonaire een en op Sint Maarten drie. Op Saba en Sint Eustatius zijn dit jaar geen koninklijke onderscheidingen.
Twee Caribische gedecoreerden worden er door het Kapittel uitgelicht als bijzondere personen. Desiree Eldering uit Aruba is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet voor de ezels op het eiland. Zij is manager van de ezelopvang Salba Nos Burico. De stichting werd in 1997 opgericht om de wilde ezels voor uitsterven te behoeden. Sinds 1998 was Eldering vrijwilliger en sinds 2012, toen zij inmiddels manager was, betaald. Er zitten 130 ezels in de opvang.
Volgens het rapport is Eldering altijd beschikbaar als er ongelukken met ezels gebeuren, verzorgt ze de dieren vaak thuis en heeft ze veel bijgedragen aan de faciliteiten, een fokprogramma en het adoptieprogramma. Bovendien is de opvang een toeristische trekpleister geworden. Op dit moment is Eldering bezig met het opzetten van een ezelopvang op Sint Eustatius.
In de toelichting op de lintjes wordt ook Norwin Martina uit Curaçao eruit gelicht. Hij is zesvoudig Nederlands kampioen powerliften (1982-1989) en werd daarna kapelaan en geestelijk verzorger in de toenmalige Bon Futurogevangenis. Na zijn pensioen heeft hij die taak onbezoldigd voortgezet. Daarnaast geeft hij sportlessen en organiseert wedstrijden tussen de gevangenen. Ook regelt hij uitstapjes en andere activiteiten voor de kinderen van gedetineerden en neemt ze soms zelfs in huis. Ook buiten de gevangenis organiseert Martina sociale activiteiten, zoals in verslavingskliniek Brasami, op scholen en voor kerken. Martina is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).