Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao is twee boeken in het Papiaments rijker. Op  World Book and Copyright Day die dinsdag werd gevierd - om lezen, schrijven en de publicatie van boeken te bevorderen - heeft minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) twee boeken gepresenteerd: ‘Idioma! Transishon i Transformashon na nos biblioteca nashonal’ en ‘Don Sarto ta skirbi na Biblioteka’.

boekenpapiamentsWorld Book Day werd voor het eerst op 23 april 1995 gevierd. Sindsdien wordt op deze dag uitgebreid stilgestaan bij het belang van het boek. In de wereld van de literatuur is 23 april een symbolische datum; op deze dag in 1616 overleden zowel Miguel de Cervantes als William Shakespeare en Inca Garcilaso de la Vega. De Cervantes is een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek ‘Don Quichot van La Mancha’. Shakespeare was een Engelse toneelschrijver, dichter en acteur. Hij wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. De La Vega was een Peruaans auteur en historicus. Hij is vooral bekend om zijn historisch werk ‘Commentarios reales de los Incas’ (Koninklijke kronieken van de Inca’s). Dit werk is een van de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van het Incarijk. Op 23 april zijn meerdere bekende auteurs geboren of gestorven, te weten Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Mejía Vallejo. Het was dus een vanzelfsprekende keuze voor Unesco toen zij in 1995 23 april uitriep tot  World Book Day om dan eer te bewijzen aan zowel boeken als auteurs. Het doel van deze dag is eveneens om mensen, met name jongeren, te stimuleren om het plezier van lezen te ontdekken.
In het kader van World Book Day heeft minister Alcalá-Wallé van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport dinsdag in bibliotheek Frank Martinus Arion twee exemplaren - in hard copy en digitaal - overhandigd van het boek ‘Idioma! Transishon i Transformashon na nos biblioteka nashonal’. In dit boek wordt aandacht besteed aan de verschillende facetten van taal. De Don Sartoschool heeft het boek ‘Don Sarto ta skirbi na Biblioteka’ overhandigd. Dit boek is geschreven en geïllustreerd door leerlingen van de school.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).