Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De 32 ongedocumenteerde Venezolanen, die in de barakken worden vastgehouden, worden voorlopig niet gedeporteerd naar Venezuela.

barakkenHet Europees Hof voor de rechten van de mens heeft gisteren conform het verzoek van deze groep in een voorlopige voorziening besloten tot de toepassing van ‘Rule 39’, een tijdelijke maatregel die kan worden toegepast wanneer er een onmiddellijk gevaar voor onherstelbare schade bestaat.
Hoe lang de uitzetting van deze personen wordt geschorst, is vooralsnog onduidelijk. Tegenover deze krant laat Daniela Victorina, medewerker van het ministerie van Justitie weten dat de minister tot medio mei de tijd heeft gekregen van het Europees Hof in Straatsburg, Frankrijk, om antwoord te geven op verschillende vragen en om het Hof van additionele informatie te voorzien. ,,Pas dan wordt een definitief besluit met betrekking tot deze groep genomen”, aldus Victorina. In de tussentijd worden de 32 ongedocumenteerde Venezolanen volgens haar gewoon vastgehouden in de barakken van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).
Het tijdelijk schorsen van de uitzetting, geldt alleen voor de 32 ongedocumenteerde Venezolanen die in de barakken zitten, zo benadrukt de Justitiemedewerker. Andere Venezolanen die illegaal het land betreden, hierbij worden aangehouden en naar de barakken gestuurd, worden conform het huidige beleid gedeporteerd, zo legt Victorina uit. ,,Uiteraard heeft iedereen het recht zich net als deze groep te wenden tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”
De groep heeft het bezwaarschrift tegen de uitzetting afgelopen donderdag ingediend en vandaag heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in deze zaak besloten. Een spoedbesluit omdat de groep vreesde dat ze gisteren zou worden uitgezet en dit ook in het bezwaarschrift heeft opgenomen, zo stelt Victorina, die aangeeft dat er gisteren echter geen enkele vlucht naar Venezuela stond gepland. ,,De informatie die is doorgegeven, was niet correct.”
De 32 ongedocumenteerde Venezolanen hebben ondertussen ook een zaak lopen tegen het Land/de minister van Justitie. Deze zaak dient vrijdag. De groep wil hiermee bewerkstelligen dat er een asielbeleid op Curaçao wordt ontwikkeld. De 32 personen vrezen naar eigen zeggen voor uitzetting omdat zij in Venezuela als ‘vijand van het land’ zouden worden gezien.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).