Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het instorten van de Venezolaanse economie is een van de veranderingen die grote gevolgen hebben gehad voor de Maduro en Curiel’s Bank (MCB).

mcbDat schrijft de directie in het ‘Management’s Report’ bij het Jaarverslag 2018.
De eilanden waar MCB haar diensten verleent, kenmerken zich door een open economie en zijn daardoor extra kwetsbaar voor veranderingen in de omgeving. ,,Door gebrek aan voedsel, water, elektriciteit en bijna elke andere levensbehoefte ontstond een humanitaire crisis en verlieten miljoenen inwoners Venezuela als (economische) vluchteling, naar onder andere de dichtbij gelegen Caribische eilanden.” De toestroom van Venezolanen vormt een grote zorg voor deze kleine eilanden over wat er moet gebeuren en hoe deze vluchtelingen moeten worden opgevangen. Nu het land in crisis is komen er geen Venezolaanse toeristen meer naar ‘onze eilanden’, om ‘te winkelen en producten in onze steden te kopen’. ,,Veel winkels en bedrijven in Willemstad hebben op zijn minst 50 procent aan inkomsten verloren en verschillende hebben hun deuren gesloten.” Het gebrek aan verkeer en handel werd nog eens versterkt toen de Venezolaanse president Maduro aan het begin van het jaar besloot de lucht- en zeeverbindingen tussen Venezuela en de Nederlands Caribische eilanden te sluiten. ,,Het effect hebben we in Punda duidelijk kunnen zien toen langzaam maar zeker alle barkjes (…) voor ons hoofdkantoor verdwenen.” Met de crisis kwam de aanvoer van olie voor de raffinaderij stil te liggen. De afname van activiteiten in de haven leidde tot ‘problemen en ontslagen bij de sleepvaart en pilot-bedrijven’. Daarnaast legde de regering van de Verenigde Staten sancties op aan Venezuela en met name op de transfers van fondsen naar en van bepaalde Venezolaanse staatsbedrijven. ,,Daardoor moesten lokale banken erg voorzichtig zijn en besloten soms zelfs geen zaken meer te doen met Venezolaanse bedrijven en inwoners om problemen met in de VS gevestigde correspondentbanken te voorkomen”, aldus de MCB-directie over 2018. ,,Ons grootste buurland is erg ziek en veroorzaakt een ernstige verkoudheid op onze eilanden waarvoor nog geen andere remedie is gevonden dan het zoeken naar alternatieve bronnen van inkomsten.”
MCB kreeg in 2018, evenals banken over de hele wereld, te maken met twee andere grote veranderingen: de nieuwe normen voor het rapporteren van financiële prestatie (International Financial Reporting Standards, IFRS) en het voldoen aan de verplichting om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Door de veranderingen in de IFRS-normen waren banken wereldwijd, en dus ook de MCB, verplicht tot ‘enorme aanpassingen en veranderingen in denkwijze, accounting, systemen en organisatie’. De rapportage voor 2018 voldeed aan de nieuwe eisen, maar de MCB-directie verwacht ‘nog minstens twee jaar’ werk te hebben aan het verbeteren van systemen en de beschikbaarheid van data. Daarnaast stond het jaar in het teken van ‘compliance’. ,,Meer dan ooit werden de internationale financiële sector en verschillende banken geconfronteerd met hoge boetes, verlies van licenties en reputatieschade omdat niet werd voldaan aan de eisen voor Anti-Money Laundering (AML) en Countering Financing of Terrorism (CFT).” De rol van banken als doelverdediger om het illegaal gebruik van geldsystemen en transfers tegen te gaan krijgt meer en meer de nadruk. Dat vraagt nogal wat van de organisatie. De MCB Group heeft samen met haar partners van Scotiabank vaart gezet achter de inspanningen voor een update en het opschonen van de klantenbestanden. Daarnaast is geïnvesteerd in controlesystemen en trainingen van het personeel.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).