Duizenden protesteren voor toegang tot water en stroom en aftreden Maduro
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Caracas - Na wekenlang stroomonderbrekingen en beperkte toegang tot water, zijn zaterdag tienduizenden Venezolanen in El Marqués, ten oosten van Caracas, de straat op gegaan om oppositieleider Juan Guaidó te steunen.

vencrisisDe protesterende menigte houdt president Nicolás Maduro verantwoordelijk voor de falende economie en humanitaire crisis van Venezuela.
De Venezolaanse bevolking lijdt al lang onder de hyperinflatie en chronische tekorten aan voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften. De crisis is de laatste maand verergerd, zo zeggen de betogers met verschillende stroomonderbrekingen die soms dagenlang aanhielden. Daarnaast zou de regering nu ook de waterleiding en telefoondiensten afsluiten.
De vele duizenden betogers in Caracas zeggen nu al dagen zonder water te zitten en moeten water van kleine stromen uit de bergen aftappen. Een van de slogans op de marsen luidde dan ook: ,,Het water is verdwenen, de elektriciteit is verdwenen en nu Maduro nog.”
,,We zijn niet enkel de straat op gekomen om water en elektriciteit te eisen. We zijn gekomen om vrijheid en democratie te eisen”, zei Guaidó terwijl hij door de menigte werd toegejuicht. ,,We mogen niet gewend raken aan deze omstandigheden, we kunnen dit niet aan, we laten die corrupte bende het land niet gijzelen.” De protesten, die ook in verschillende andere steden plaatsvonden, verliepen zonder geweld, hoewel enkele betogers meldden dat de politie in havenstad Maracaibo - het centrum voor de olie-export - traangas inzette en schoot met rubberen kogels.
De regering hield in Caracas ook een tegenmars, maar de opkomst daar was veel lager. Deze manifestanten waren gekleed in rode T-shirts en rode petten, symbool voor de socialistische regering van Maduro.
Guaidó, oppositieleider en door de meeste Westerse landen erkend als staatshoofd, heeft daarom opgeroepen tot de protestmarsen van zaterdag. In januari beriep Guaidó zich op de grondwet om zich interim-president te benoemen en Maduro als een usurpator neer te zetten. Maduro begon eind 2018 aan zijn tweede termijn als president van Venezuela. De oppositie en verschillende grootmachten, waaronder de Verenigde Staten erkenden de legitimiteit van die verkiezingen echter niet.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).