Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De 12 pallets met hulpgoederen zullen pas op transport naar Venezuela gaan als een efficiënte en veilige distributie daar is gegarandeerd. De Amerikaanse consul-generaal Margaret Hawthorne roept president Nicolás Maduro op de grenzen te openen en de hulp binnen te laten.

hulpgoederenGisteravond rond 19.00 uur kwamen de eerste zes pallets met hulpgoederen voor Venezuela op Curaçao aan met een toestel van reisorganisatie TUI. Vandaag volgen nog eens zes pallets. De zending bevat vier gezondheidspakketten voor het geven medische hulp in noodsituaties. Die ‘kits’ werden in Nederland samengesteld en bevatten medicijnen en medische benodigdheden, zoals verbandmateriaal, gazen, onderzoekshandschoenen, thermometers en injectiespuiten voor ziekenhuizen en gezondheidscentra. De hoeveelheid is, volgens het Amerikaanse consulaat, genoeg om de zorgbehoefte van 40.000 mensen gedurende drie maanden te dekken.
De Curaçaose regering tekende op 15 maart in naam van het Koninkrijk der Nederlanden een overeenkomst met de Verenigde Staten (VS) in verband met de humanitaire hulp die de VS aan Venezuela biedt. Curaçao fungeert onder strikte voorwaarden als hub. In een persconferentie benadrukten premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en consul-generaal Hawthorne dat de goederen die nu op Curaçao worden opgeslagen, pas naar Venezuela worden vervoerd als daar de binnenlandse distributie goed is geregeld. Rhuggenaath: ,,Dan bedoel ik niet alleen in de havens en op luchthavens, maar de hele operatie tot op de plek waar het bij de bevolking terecht moet komen.”
Waar precies dat zal zijn, kon Hawthorne gisteren nog niet zeggen. Amerika heeft ook grote partijen hulpgoederen klaar staan in Colombia en Brazilië. De bal ligt bij de Venezolaanse regering. ,,Wij roepen president Maduro op de grenzen te open en de hulp binnen te laten”, zegt Hawthorne. ,,Dan is het een kwestie van de juiste connecties vinden. We werken samen met internationale humanitaire organisaties. Maar Maduro blijft tot nu toe ontkennen dat zijn land serieuze problemen heeft.”
De Amerikaanse regering betaalt de goederen, het vervoer en de opslag op Curaçao. De twaalf pallets met hulpgoederen maken deel uit van de initiële humanitaire hulp aan de bevolking van Venezuela. Daarvoor heeft de VS in januari meer dan 20 miljoen dollar vrijgemaakt aan additionele fondsen om humanitaire hulpactiviteiten binnen Venezuela te steunen. Rhuggenaath zegt dat lokale bedrijven die ruimte beschikbaar stellen voor de opslag van de goederen ‘daarvoor ruimschoots gecompenseerd worden’. ,,Maar ik hoop vooral dat Curaçao de wereld het hoge niveau van onze logistieke dienstverlening kan laten zien.”
De beschikbare opslagcapaciteit voor de humanitaire hulpgoederen varieert. ,,We weten waar ruimte beschikbaar is”, zegt Lesley Fer, directeur Risicobeheersing en Rampenbeleid. ,,Die plekken hebben we geïnventariseerd en we zijn steeds in contact met de bedrijven.” Maar ook Fer beseft dat het succes van de hulpactie staat of valt met de opstelling van de Venezolaanse overheid. ,,Gaat de grens open dan kunnen de goederen een dag later op transport naar Venezuela. Maar als dat niet zo is, dan is de capaciteit die we hebben snel vol.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.