Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na precies een jaar, ligt er weer een grote hoeveelheid zeewier, sargassum, op verschillende stranden van Curaçao. ,,Het lijkt erop dat het dit jaar nog erger is dan vorig jaar”, zo laat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) weten.

sargassum ,,Het opruimen van sargassum is geen eenvoudig werk. Het is intensief en er moeten gasmaskers bij opgedaan worden om te voorkomen dat er te veel waterstofsulfide (H2S) geïnhaleerd wordt”, aldus GMN. H2S is een giftig gas dat een sterke geur heeft. Deze sterke geur lijkt op de geur van rotte eieren. Hierdoor is H2S herkenbaar. De geur van rotte eieren, waardoor H2S in lage concentraties kan worden waargenomen, ontstaat door het rottingsproces van organische stoffen die zwavelhoudend zijn. Het inademen van te hoge concentratie H2S geeft fysieke klachten in de vorm van ontsteking en irritatie van de ademhalingsorganen en kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.De GMN-minister Suzy Camelia-Römer (PIN) heeft aangekondigd een onderzoek te doen naar mogelijk gebruik van het sargassum in de landbouw. ,,Zo kan iets wat in eerste instantie overlast veroorzaakt ook in ons voordeel gebruikt worden”, aldus GMN. Vorig jaar is geëxperimenteerd met de installatie van een ‘boom’ in het water bij Ascencion om te voorkomen dat het wier de baai indrijft. Temeer ook omdat het enorme stankoverlast veroorzaakt voor de omwonenden op Bándabou. ,,De ‘boom’ heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd vanwege de ruwe zee aan de noordkant. Nu is er een nieuwe ‘boom’ ontwikkeld, bestendig tegen de ruwe zee en speciaal voor het tegenhouden van sargassum. Deze zal eerdaags uitgeprobeerd worden”, zo wordt aangekondigd.De grote hoeveelheden sargassum in het Caribisch gebied wordt in verband gebracht met de klimaatverandering en het op grote schaal gebruiken van mest in de landbouw. Sommige inhammen aan de noordkant zijn compleet bedekt met dikke plakken sargassum. Andere eilanden in het Caribisch gebied, zoals Trinidad en Jamaica hebben er ook veel last van. Bioloog Michelle da Costa Gomez vertelt over Ascencion: ,,De lucht komt je al tegemoet als je het zandweggetje inslaat vanaf de Weg naar Westpunt naar de toeristische attractie Boka Ascencion. De lucht van rotte eieren. Op het moment dat je de bocht omrijdt om bij Playa Charomba te komen wordt het duidelijk waar de stank vandaan komt. Milieuorganisatie Uniek Curaçao trok al eerder aan de bel over de grote hoeveelheid sargassowier die langs de noordkust de baai binnendreef. Het met eigen ogen zien geeft pas echt duidelijk weer wat voor drama zich in dit eens zeeschildpadrijke gebied afspeelt. De boka van Ascencion is bijna geheel tot de monding opgevuld met een dikke laag rottend sargassum. Kleine stukjes water die nog zichtbaar zijn, zijn rood van kleur, anoxische situaties, dat wil zeggen dat er geen zuurstof meer is. De watervogels die er normaal staan zijn bijna allemaal weg en ook de zeeschildpadden ontwijken de baai. Het is een trieste aanblik.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.