Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van de ‘Groeistrategie Curaçao’ worden op korte termijn 300 mensen klaargestoomd voor een baan in de toeristische sector. De behoefte aan personeel is dringend. Volgens de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) zullen er eind dit jaar 1.500 vacatures bij komen in de sector.

MarriottChata werkt samen met de Programma Management Organisatie (PMO) voor de uitvoering van de ‘Groeistrategie Curaçao Integraal & Samen’ van de regering. PMO-voorzitter Geomaly Martes zegt dat het creëren van mankracht in de toeristische sector sowieso een van de prioriteiten is binnen de groeistrategie, en dat het om een concreet project gaat ‘waar direct mee wordt gestart’. ,,Chata geeft aan dat er op korte termijn 1.500 vacatures bij komen. Het plan is om nu snel 300 mensen te plaatsen en direct te trainen, een vorm van een leer-/werktraject.” De PMO-voorzitter verwacht dat de financiering van het project snel rond komt. De sector zelf neemt het op zich om de werkplekken beschikbaar te stellen en de salarissen te betalen, maar de overheid moet de kosten dekken van de bij- en omscholing. ,,Het gaat om 3.000 gulden per persoon, dus ongeveer een miljoen gulden. Onze taak is de financiering te regelen. Volgende week wordt daarover in de Raad van Ministers een beslissing genomen”, zegt Martes.
Chata-directeur Miles Mercera wil nog niet veel kwijt over het project, zoals wie de trainingen gaat geven, hoe lang de bij- en omscholing zal duren en welke mensen daarvoor in aanmerking komen. ,,Daar zijn we intern mee bezig in samenwerking met de PMO. We zijn nog in de onderhandelingsfase”, zegt Mercera. Maar dat er aan het eind van het jaar 1.500 vacatures ingevuld moeten worden, is duidelijk. Mercera: ,,Dan gaat het Marriott open met 400 kamers en opent ook Corendon de eerste fase van het hotel met 400 kamers. Voor elke kamer moet een hotel 1,5 werknemer in dienst nemen, dus dat zijn al 1.200 banen. Daarnaast is er nog indirecte werkgelegenheid.”
Waar de kandidaten vandaan moeten komen is dus nog niet duidelijk. Maar waarschijnlijk zal men putten uit de groep werklozen die thuiszit na verschillende faillissementen in de toeristische sector, zoals onlangs van luchtvaartmaatschappij Insel Air. Dat zijn mensen met ervaring in de hospitality die snel omgeschoold kunnen worden. Volgens PMO-voorzitter Martes zullen de opleidingen lokaal verzorgd worden, dus zonder de hulp van deskundigen uit het buitenland.
De Programma Management Organisatie werd begin dit jaar in het leven geroepen voor de uitvoering van groeistrategie van de Curaçaose regering. Het beleidsdocument heeft drie pijlers: het bevorderen van structurele economische groei, het versterken van financieel beheer en het versterken van bestuurskracht. Zo nodig kan bij de uitvoering van projecten worden samengewerkt met organisaties in de regio of met partners binnen het Koninkrijk. Op 21 januari tekenden de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) en minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) het ‘samenwerkingsconvenant Groeistrategie Curaçao’ voor ondersteuning en samenwerking.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).