Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Staten zijn dinsdag akkoord gegaan met een parlementaire enquête over de meerkosten waarmee de constructie van het nieuwe ziekenhuis gepaard gaat, voorheen bekend als Hospital Nobo Otrobanda (HNO), tegenwoordig als Curaçao Medical Center (CMC).

hnoDe parlementaire enquête is een initiatief van de fracties van MFK, Kòrsou di Nos Tur (KdNT) en Movementu Progresivo in de Staten, die op 6 oktober 2018 hiervoor een verzoek hebben ingediend bij Statenvoorzitter William Millerson (PAR). ,,Nu komt de Curaçaose gemeenschap te weten waar het geld voor de constructie van het nieuwe ziekenhuis heen is gegaan”, zo stelt Statenlid Jacinta Constancia (MFK). ,,We hopen dat de Statenvoorzitter spoedig een centrale commissievergadering oproept om de nodige voorbereidingen te treffen voor de parlementaire enquête.”
Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur en ministeriële toezichthouder van het project, Stanley Betrian, die zich eerder herhaaldelijk kritisch hebben uitgelaten over de meerkosten die zijn gemaakt bij de constructie van het nieuwe ziekenhuis, hebben ook aangegeven een parlementaire enquête te zullen steunen, indien deze aangevraagd zou worden. Met betrekking tot het HNO-project zijn inmiddels al verschillende onderzoeken aangevraagd. Eerder is zowel de Algemene Rekenkamer als Soab ingeschakeld, zijn er tussentijdse evaluatierapporten uitgebracht en zijn een nulmeting en feitenonderzoek door een onafhankelijke commissie - met leden gekozen door zowel de coalitie als de oppositie - aangekondigd. In dit laatste konden de leden van de oppositie zich niet vinden. ,,Het is de taak van de Staten om de regering te controleren en de omvang van de constructie van het nieuwe ziekenhuis met meerkosten van meer dan 200 miljoen gulden is een ernstige zaak die de Staten heel serieus nemen en in dezen dan ook hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Constancia.
MFK-leider Gerrit Schotte liet vorig jaar weten dat met het geld dat inmiddels in de constructie van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda is gestoken, wel drie nieuwe ziekenhuizen gebouwd hadden kunnen worden. ,,Er is al 421,8 miljoen gulden geleend en het ziekenhuis is nog niet eens klaar”, zo sprak de politicus kritisch. ,,Oorspronkelijk zou een nieuw ziekenhuis het land 108 miljoen dollar kosten. Wat is er met al dat geld gebeurd?” Vorig jaar werd bekend dat het nieuwe ziekenhuis met 150 tot 200 miljoen gulden aan meerkosten kampt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.