Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla Curaçao heeft nog voor twee tot vier maanden geld om de salarissen van 1.025 eigen vaste medewerkers uit te betalen.
Deze boodschap kregen de werknemers afgelopen vrijdag tijdens twee sessies waarbij het personeel werd ingelicht.

islaWoordvoerder Earl Balborda licht toe wat er is gezegd door de directie: ,,Gezien de huidige omstandigheden zijn de feiten nu dat na de uitbetaling van de payroll van maart er nog geld is voor twee tot vier maanden; de werknemers is ook verteld dat er inspanningen worden verricht om inkomsten te genereren.”
Met andere woorden: als er niets ten goede verandert kan de Isla-raffinaderij nog tot en met juli de salarissen uitkeren, maar Refineria Isla houdt er ook rekening mee dat mogelijk al eind mei de bodem van de kas is bereikt.
Cashflow is in toenemende mate een probleem voor de dochteronderneming van PdVSA. Het Venezolaanse staatsoliebedrijf zelf verkeert, evenals het land Venezuela, in de grootste financiële crisis. Dat Refineria Isla het nog heeft uitgehouden, terwijl de productie nagenoeg een jaar stilligt, is omdat de raffinaderij nog een eigen reserve had. Maar nadat het lokale overheidsdistributiebedrijf Curoil is gestopt met afname van brandstofproducten, zijn er nauwelijks meer inkomsten.
Aanvoer van ruwe olie vormt het grootste probleem, nadat eerder utiliteitenleverancier Curaçao Refinery Utilities (CRU) door haperende productie ook bijdroeg aan de problemen. Beslagleggingen door grote internationale schuldeisers zorgen er sinds mei 2018 voor dat bijna geen olietankers meer naar het Schottegat en Bullenbaai varen. En de sancties van de Amerikaanse regering-Trump deden daar een schep bovenop. De aanscherping van de VS-sancties bereiken 28 april hun maximale werking, wanneer PdVSA nagenoeg geen kant meer op kan.
Voor personeel is er nog twee tot vier maanden geld, alle andere kranen draait Isla steeds verder dicht. Onlangs kregen aannemers werkzaam op de raffinaderij te horen dat ze de kosten met 50 procent moeten terugdringen. Bij de aannemers werken ongeveer evenveel personen als er direct bij Isla in dienst zijn.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).