Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dinsdagmiddag is na een knap staaltje teamwork van loodsen en sleepbootbemanning de 243 meter lange H.A. Sklenar de Annabaai binnengesleept en afgemeerd aan de kade van Damen Shiprepair.

doodschipEen bijzondere operatie, zegt Sau Bridgewater-Chong, woordvoerster van Curaçao Ports Authority (CPA) een dag later. Niet alleen vanwege de omvang van het vrachtschip maar vooral omdat de bulkcarrier als een ‘dood schip’ zelf niet kan varen, daar zowel de motor als het roer achter het heeft laten afweten. Bridgewater-Chong vergelijkt het met het stuurwiel en de wielophanging van een auto. ,,Het voorroer is als het stuur, maar het roer achter is om het schip te kunnen manoeuvreren.”
De bulkcarrier wordt door de Amerikaanse sleepboot Ocean Sun vanuit Corpus Christie naar Curaçao gesleept. Daar nemen dinsdagmiddag tussen 15.00 en 15.30 uur drie boten van de Curaçaose sleepdienst KTK Tugs het over. Vanwege de uitzonderlijke opdracht gaan twee senior-loodsen aan boord. Twee junior-loodsen gaan mee om de operatie mee te maken. En waar het dan om gaat, is teamwork. ,,De senior-loodsen assisteren de kapitein, maar sturen tegelijkertijd de crew van de sleepboten aan”, legt Bridgewater-Chong uit. ,,Zoals altijd blijft ook de kapitein van de H.A. Sklemar verantwoordelijk voor zijn schip, maar de loodsen, die de omstandigheden in de haven op hun duimpje kennen, voeren het commando.”
Rond 17.00 uur is de klus geklaard. De gigantische bulkcarrier ligt aangemeerd aan het A-dok van Damen Shiprepair. Daar zal het schip worden gerepareerd, zodat het weer bestuurbaar is. De ‘self discharging bulk carrier’ H.A. Sklenar is 243 meter lang en 32 meter breed en vaart onder de vlag van de Bahama’s. Het schip werd in 1981 gebouwd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.